Hoppa till huvudinnehållet

Ung kultur i Skövde möttes: ”Det här föder unga kulturdeltagare”

Publicerad:
Hela gänget med ungdomar som gjorde UKM i Skövde till en kulturfest.
Hela gänget med ungdomar som gjorde UKM i Skövde till en kulturfest. Foto: Malin Johansson

Ett drygt tiotal deltagare tävlade under lördagen med konstverk, dans och sång i tävling UKM - ung kultur möts. Tävlingen hölls på fritidsgården i Skultorp och på tisdag utses vinnarna som går vidare till regionfestivalen.

På programmet stod flera punkter. Det började med konstvisning vid fyratiden, likaså workshops där man kunde prova på att tälja eller göra konst. Där fanns en selfietavla för den som ville ta en glittrig bild.

Therese Qwarfordt, Ines Omeradzic och Malin Johansson illustrerade selfietavlan.
Therese Qwarfordt, Ines Omeradzic och Malin Johansson illustrerade selfietavlan. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Det var också mycket annat som skulle fixas för fyra av funktionärerna, Ines Omeradzic, Alva Sjöberg, Kajsa Tarland och Linnéa Holm. Det skulle sättas upp affischer, fixa snacks, se till att saker kom på och av scen när det skulle och så vidare.

Funktionärerna Ines Omeradzic, Alva Sjöberg, Kajsa Tarland och Linnéa Holm var taggade inför UKM 2022.
Funktionärerna Ines Omeradzic, Alva Sjöberg, Kajsa Tarland och Linnéa Holm var taggade inför UKM 2022. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Ellen och Louise, som båda tävlade med konst, valde självklart att testa konstworkshopen.
Ellen och Louise, som båda tävlade med konst, valde självklart att testa konstworkshopen. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Alva Sjöberg provade på att tälja i den andra workshopen.
Alva Sjöberg provade på att tälja i den andra workshopen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

"Föder unga kulturdeltagare”

Milly Ask var en av de som hjälpte till att arrangera. Hon såg till att allt flöt på och funkade som det skulle för att få en så bra festival som möjligt. Hon tror att UKM kan ha en stor betydelse för kulturlivet.

– Jag tror verkligen att det är det här som föder unga kulturdeltagare. UKM har gett så många gömda kulturpassioner så mycket ljus. Allt från att folk har släppt musik på plattformar eller att ha fått en äkta push att faktiskt satsa på sin konst.

Milly Ask tror att en tävling som UKM kan ha stor betydelse för det framtida kulturlivet.
Milly Ask tror att en tävling som UKM kan ha stor betydelse för det framtida kulturlivet. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Favorittippad

Ett exempel är Vanessa Andersson som är med för tredje året. Första året var hon med som funktionär, några månader senare bestämde hon sig för att hon ville börja med konst och året efter var hon med och tävlade och gick till den stora finalen. I år tävlar hon med konstverk i olika tekniker.

– Det är lite blandat. Jag har använt mig av akvarellfärg, vattenfärgspennor och blyerts, berättade Vanessa.

Hon hoppades gå till final och var också favorittippad när SLA pratade med ungdomarna inför tävlingen.

Vanessa Andersson tävlar med sin konst.
Vanessa Andersson tävlar med sin konst. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Vilka som går till regionfestivalen i Åmål 21-22 maj bestäms och tillkännages nu på tisdag. Riksfestivalen hålls sedan i Säffle vecka 24.

Artikeltaggar

KonstnärNöje/KulturSkövde kommunSkultorpUKM

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.