Motorkrönika: Dubbla premiärer, jo jag tackar jag!

Publicerad:

Där var vi igång. Dubbelt upp! Premiär i enduro-SM i lördags och premiär i motocross-SM helgen innan. Enduron i Tibro och crossen i Landskrona. Jag var (så klart!) på plats och njöt till fullo av båda premiärerna.

MXSM-premiären på Saxtorp i Landskrona avnjöt jag i egenskap av åskådare, sociala medier-ansvarig, storasyster, pastakokare och fotograf. Alla de obligatoriska rollerna!

”Saxen” bjöd på en riktigt fin vårhelg med solsken och riktigt fina race. Framförallt pratades det på förhand om hur intressant det skulle bli att se Anton Gole tillbaka på banan.

Tibro MK-föraren skadade ju ett knä allvarligt vid SM-finalen i fjol men var nu tillbaka. Han visade att han kan och att han inte tänker nöja sig. Men prispallen var utom räckhåll vid dubbel-premiären i Skåne.

Svenske mästaren redo för comeback efter skadan: ”Jag ska njuta”Ny topplacering av Gole på SM i Landskrona

Istället var det (föga förvånande om ni frågar mig) Alvin Östlund som radade upp fyra segrar i MX1. Helt i sin ordning i egenskap av VM-förare så klart.

Det ska bli kul att se hur serien utvecklar sig. Jag tror att Emil Jönrup kommer husera högt i MX1-tabellen i alla fall.

I MX2 är det tajt efter två deltävlingar. Albin Gerhardsson och Ken Bengtsson ligger båda på 92 poäng. Det känns öppet, men om jag måste gissa så tror jag på den regerande mästaren Bengtsson även i år.

Tronskifte i damenduron

Knappt hade dammet hunnit lägga sig på Saxtorp innan det började gasas i Tibro.

Tibro MK var tillbaka som arrangör för enduro-SM och det kändes extra kul att det blev till just premiären som kördes i lördags. Premiärer är alltid lite extra, på flera sätt. Det ligger extra spänning i luften, många är nyfikna och få vet hur de står sig i årets första riktiga race.

Vinnande taktiken: ”Behöver inte veta det”

Framförallt tycker jag att det är spännande att följa det som händer i den svenska damenduron just nu. Hanna Berzelius (som har sju raka SM-guld i bagaget!!) ser ut att få det tufft i år – och det på grund av en ung FMCK Skövde-duo.

Segrande Linnéa Åkesson flankeras av tvåan Ella Bengtsson och trean Hanna Berzelius.
Segrande Linnéa Åkesson flankeras av tvåan Ella Bengtsson och trean Hanna Berzelius. Foto: Erica Augustsson

Linnéa Åkesson och Ella Bengtsson hade en tuff fajt redan genom Vintercupen, och den blev inte mindre spännande nu på SM. Till slut vann Åkesson med nio sekunders marginal ner till Bengtsson. Berzelius blev ”bara” trea – över en minut bakom.

Tronskifte på gång? Absolut om ni frågar mig!

Jag har skrivit det förut, och jag skriver det gärna igen: lägg dessa namn på minnet. Jag är nämligen helt övertygad om att Linnéa Åkesson och Ella Bengtsson kan bli precis hur bra som helst!

Promenadseger och rykten i depån

Även på herrsidan blev det Skövde i topp. Man kan väl nästan säga att Albin Elowson mer eller mindre lekte hem SM-premiären i Tibro där segermarginalen skrevs till nästan två minuter. Hatten av!

Albin Elowson.
Albin Elowson. Foto: Erica Augustsson

Men det var en annan förare som det snackades mer om i Tibro i lördags. En förare som inte kom till start: Micke Persson. Den regerande svenske mästare, och numera heltidsproffset.

Persson var anmäld, och på plats i Tibro. Han postade någon bild i sina sociala medier från ett av proven på fredagen, men när förarna rullade upp på startrampen på lördagsmorgonen var han inte kvar.

Varför?

Ja, det florerade en del rykten i depån kan man väl lugnt säga...

Därför saknades mästaren när Elowson vann: ”Lite strul”

Jag hörde av mig till Persson och undrade vad han ville säga om saken, och fick då ordagrant följande svar:

”Hallooj. Tyvärr lite strul med körkortet. Därför kunde jag inte komma till start.”

Fortsättning lär följa i frågan. Något annat skulle förvåna mig...

Artikeltaggar

Enduro-SMMotorkrönikaMotorsportMXSM

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare