Hoppa till huvudinnehållet

Amerikansk konstnär donerar konst för fem miljoner till Skövde: ”Ett erkännande för konstmuseet”

Publicerad:
Gender scrambling, där bland andra Barack Obama syns,  är ett av konstverken som kan visas på Skövde konstmuseum.
Gender scrambling, där bland andra Barack Obama syns, är ett av konstverken som kan visas på Skövde konstmuseum. Foto: Linda Stein

Skövde konstmuseum är ett av flera museer i världen som får motta en stor konstdonation av den amerikanska konstnären Linda Stein. För Skövdes del handlar det om sammanlagt 84 konstverk till ett värde av drygt fem miljoner kronor. Nu begär konstmuseet 500 000 kronor för att frakta konsten från New York och till Skövde.

Konstnären Linda Stein fyller 80 nästa år och för att avrunda sitt konstnärskap donerar hon mängder av sin konst till museer i USA och Europa, bland till Victoria museum i England samt Stedelijk museum i Amsterdam.

Skövde konstmuseum får också sin beskärda del - och som den enskilt största mottagaren bland de övriga europeiska museerna får kommunen ta emot 84 verk. Donationen består bland annat av skulpturer och textiler, teckningar, målningar, foton samt videoverk. Det samlade försäkringsvärdet uppgår till drygt 5,2 miljoner kronor.

– Det är ju jätteroligt och vi ser det som ett erkännande både för Skövde som stad och för konstmuseet att få den här donationen. Linda Stein och hennes team har letat efter lämpliga konstmuseer och vänt sig till olika konstmuseer i USA och Europa; att Skövde konstmuseum är ett av dem är verkligen ett erkännande för arbetet här med kvinnliga konstnärer, säger Petter Fahlström, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Får betala frakten

Men ett förbehåll för konstdonationen är att mottagaren får stå för frakten till respektive museum. För konstmuseet betyder det att notan landar på 500 000 kronor för packlådor, frakt och transportförsäkring. En summa som Kultur- och fritidsnämnden föreslår att kommunstyrelsen ska finansiera.

– Vi samtalar även med högskolan för ett arbete om hennes konstnärskap och så blir det en utställning på konstmuseet när vi tagit emot donationen.

Linda Stein beskrivs som feministisk konstnär som under sex decennier varit en stark röst på den amerikanska och internationella konstscenen - med eget konstnärligt arbete samt sedan 1972 grundandet av den ideella konstorganisationen HAWT.

Linda Stein vid ett kollage.
Linda Stein vid ett kollage.

”Linda Steins konstnärliga arbete har genom åren handlat mycket om hennes erfarenheter som lesbisk kvinna av judisk börd. Hennes verksproduktion innefattar allt från teckning och måleri till storskaliga skulpturer, textil och digitala collage. De senaste 20 åren har hon arbetat mycket med teman som utsatthet, beskyddare och kvinnliga hjältar, både fiktiva och faktiska”, skriver konstchef Thomas Oldrell i sin ansökan om transportpengar till kommunstyrelsen; som slutgiltigt beslutar om kommunen ska ta emot donationen - och i så fall stå för transportkostnaden.

Corona environment från 2021 av Linda Stein.
Corona environment från 2021 av Linda Stein.
Petter Fahlström L Kultur och fritidsnämndens ordförande utanför kulturhuset.
Petter Fahlström L Kultur och fritidsnämndens ordförande utanför kulturhuset. Foto: Roland Svensson
Konstchef Thomas Oldrell söker 500 000 kronor ur Egnells fond.
Konstchef Thomas Oldrell söker 500 000 kronor ur Egnells fond. Foto: Roland Svensson
Skulpturen Wooden shoes från 2017.
Skulpturen Wooden shoes från 2017.

Artikeltaggar

KonstnärNöje/KulturPolitikSkövdeSkövde konstmuseum

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.