Snälla politiker-hur länge ska vi orka hålla i och hålla ut?

Insändare
PUBLICERAD:
Satsa på oss alla som håller i och håller ut i våra fritidshem, förskolor och skolor!, skriver insändarskribenten. Illustrationsbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Snälla politiker: Satsa på förskola, fritidshem och skola. Långt innan pandemin bröt ut arbetade vi utifrån de ord som kännetecknat de senaste två åren: Håll i, håll ut och budget i balans.

Inga vikarier? Håll i, håll ut. Ingen planeringstid? Håll i, håll ut. Hot och slag från elev? Håll i, håll ut. Hur länge ska vi hålla i och hålla ut i våra verksamheter?

Samvetsstress håller oss igång när vi ständigt håller i och ut för barnen. "Tänk på barnen". När barnens favoritlärare slutar eller går in i väggen på grund av kassa arbetsförhållanden, vem tänker på barnen då? När barnen möter en stressad lärare som inte hinner möta dem, Vem tänker på barnen då?

När det blyga barnet, barnet som har det tufft hemma, barnet som är arg på livet, barnet med en diagnos, barnet som behöver närhet, barnet som slår, barnet som behöver utrymme, alla trycks in i en förskolegrupp, fritidsavdelning eller ett klassrum fyllt till sista plats, vem tänker egentligen på barnen då?

Personalen i alla verksamheter i landet tänker på barnen. Vi tänker att vi inte räcker. Vi skäms kanske lite om vi tycker att det är skönt att flera barn är sjuka, för då hinner vi lite extra med de som är på plats. Kanske stannar vi på vägen hem och undrar om vi kunde ha gjort mer idag. Vi kanske undrar om vi såg alla barn i dag. Samvetsstress över att vi inte räcker till, även om vi gjort det bästa vi kan.

Vi kämpar och sliter och vi får det faktiskt ofta att funka. Vi håller i och vi håller ut. Men hur länge orkar vi? Vad blir konsekvenserna?

Vissa går inte utan springer in i väggen. Vissa byter jobb eller kommun för att hitta grönare gräs. Vissa går ner i tid och offrar sin lön för att orka med. Vissa håller ut, men tappar lusten.

Nu år 2022 är det valår . Snälla Politiker, varför ska vi fortsätta hålla i och hålla ut?

Snälla tänk på oss. Lyssna på oss. Kom inte med lösryckta förslag om mobilförbud och hårdare tag.

Vi är de som vistas i verksamheterna och får det att funka, dag ut och dag in.

Hjälp oss bygga verksamheter så både personal och barn får den verksamhet som de förtjänar.

Det är inte gratis, det är mycket som behöver fixas, men det är billigare än att slita sönder eller driva bort den fantastiska personalen som just nu håller i och håller ut i Skövde.

Satsa på förskola, fritidshem och skola. Satsa på oss alla som håller i och håller ut i våra fritidshem, förskolor och skolor! Hur länge kan vi fortsätta hålla i och ut utan förändring?

Lärare som snart ger upp

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.