Hoppa till huvudinnehållet

Povel Ramel-kavalkad – nostalgikväll på Vintergatan

Publicerad:
Köp en Zebra. Hela ensemblen på scen.
Köp en Zebra. Hela ensemblen på scen. Foto: Elof Johansson

Teater Ekipaget bjöd på en nostalgistund på Vintergatan under onsdagskvällen, när de tolkade en del av Povel Ramels rika melodiskatt.

I glädjens tecken, som var föreställningens namn, kommer från Povel själv. Han förlorade sina föräldrar i en bilolycka i tidig ålder och då såg han sitt liv som ett omvänt sorgearbete, därav namnet.

– Vi har med hjälp av hans texter och musik satt ihop en föreställning som kan väcka glädjen till liv i publiken när vi presenterar en del av hans livsverk, menade William Carling och de övriga höll med.

Från Mölnlycke

På väg till nästa ställe.
På väg till nästa ställe.

Teater Ekipaget är en grupp från folkhögskolan i Mölnlycke. Det är tredjeklassarna som har satt ihop föreställningen och turnerar runt med den. Tredje klassen är en sammanslagning av en del från musikallinjen och en del från teaterlinjen.

Med Det gamla gänget gjorde de agerande entré, allteftersom det anspelades på något namn i visan. Att ge en födelsedagspresent till en gammal mamma är inte alltid så lätt att hitta på. Ett förslag blev Köp inte en Zebra, men så blev det till slut.

Visan om Karl Nilsson är helt orimmad och skildrar en totalt ointresserad mans liv från födsel, skolgång till arbetslivet på sågverket, där han sorterade bräder i olika högar, där etik och moral gisslas i brädversen ”En del var prima virke, dem lade jag för mig”.

Röd tråd

Teater Ekipaget bjöd publiken på en riktig nostalgiföreställning.
Teater Ekipaget bjöd publiken på en riktig nostalgiföreställning.

Ibland blev det Bråttom på scenen och då anropades Jorden Hallå och undran Var är tvålen. Så fortsatte hela föreställningen med hopvävda melodier i en som tycktes osalig blandning, men den röda tråden fanns där hela tiden. Karl Nilssons bräder kom igen många gånger som ett stort störningsmoment, tycke de andra på scenen.

De sista entusiasterna skulle avsluta föreställningen, men efter ihållande applåder framförde de Underbart är kort. Det var en föreställning som verkligen speglade en del av Povel Ramels enorma skaparanda och ett fint 100-årsjubileum till hans ära.

Artikeltaggar

TeaterTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.