Varför tiger Morgan Johansson om brotten mot företag?

Insändare
PUBLICERAD:
Justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S).
Foto: Christine Olsson/TT
Kriminaliteten har blivit ett allt större problem. Varje dag larmar våra medlemsföretag om hur de på olika sätt utsatts för brott. I mina möten med lokala företagare i Skaraborg har jag fått höra om omfattande stölder från butiker, diesel, och digital utrustning som stjäls från tunga fordon, samt verktyg och maskiner som stjäls från byggarbetsplatser.

Det handlar även om rån och vandalisering, hot, utpressning, dataintrång och bedrägerier. Detta är företagarens verklighet idag. Brotten kostar företagen i Västra Götaland 16 miljarder kronor – varje år. Totalt sett i Sverige handlar det om över 100 miljarder.

När vi tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige har undersökt saken visar det sig att hälften av alla svenska företag utsätts för brott varje år. Samtidigt är mörkertalet stort. Hälften av de företag som drabbas polisanmäler inte eftersom de inte tror att det leder till någonting. Bilden jag får av företagare är att polisen sällan agerar och att den som eventuellt grips ofta snabbt är ute på gatan igen.

Tyvärr är tystnaden total när det gäller den brottslighet som drabbar företagare. Trots att vi har letat har vi inte kunnat hitta en enda kommentar från justitieminister Morgan Johansson om den akuta otrygghet som svenska företagare upplever och det hot mot vårt samhälle som brotten mot företag utgör.

Däremot är regeringen ofta snabb med att kommentera fall där enskilda företag misstänks ha begått brott eller felaktigheter. Och det är rätt, även företagare ska följa svensk lag. Men justitieministern kan inte fortsätta tiga om en utveckling som gjort varannan företagare till brottsoffer.

Lokalt för vi dagligen dialoger med företagare och politiker om vad vi kan göra gemensamt. Men företagen påtalar också det nationella perspektivet. Hur mycket resurser lägger egentligen polisen på att bekämpa brott mot företag, med tanke på vad de kostar? Och varför ger det så litet resultat?

Jag har tyvärr inga bra svar och det verkar ingen annan heller ha. Kanske är det så enkelt att brott mot företagare och anställda inte uppfattas vara lika allvarliga som brott mot andra människor? Det är i så fall både omoraliskt och ett ödesdigert misstag. Om inte företagen fungerar, fungerar inte ekonomin och då fungerar inget annat heller. Ett starkt Sverige kräver starka företag.

Min fråga till justitieminister Morgan Johansson är därför: vad kommer du att göra för att stoppa brotten mot svenska företag? Och när?

Rudolf Antoni

Regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.