Hoppa till huvudinnehållet

Skanska får böta för miljöbrott

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Ungefär så här såg det ut vid Skövdehem Arena när Skanska förvarade ett fordon och en bränsletank på området utan tillstånd.
Ungefär så här såg det ut vid Skövdehem Arena när Skanska förvarade ett fordon och en bränsletank på området utan tillstånd. Foto: Anna Warner/arkiv

Skanska ska betala en företagsbot på 15 000 kronor eftersom de, utan tillstånd, förvarade ett fordon och en bränsletank inom Aspö vattenskyddsområde utanför arbetstid.

För drygt två år sedan åtalsanmälde Miljösamverkan östra Skaraborg byggherren Skövdehem Arena AB för misstänkt miljöbrott i samband med markarbetena vid Billingehov.

Misstänkt miljöbrott vid Billingehov

Jan Skogsberg, projektchef på Skanska, tog då på sig hela ansvaret.

– Jag var inte tillräckligt noggrann när det gällde beslutet om vattenskyddsområde, sa han i januari 2020 till SLA.

Nu har åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, utfärdat ett strafföreläggande. Skanska ska betala en företagsbot på 15 000 kronor för att de ”låtit förvara mer än tillåtna 250 liter petroleumprodukter inom sekundär skyddszon i vattenskyddsområdet trots att ansvarig företrädare för bolaget av oaktsamhet har underlåtit att söka dispens för förvaringen.”

Fordonet stod kvar

Det var en inspektör på Miljösamverkan som upptäckte att tillståndet för det specifika schaktningsarbetet inom Aspö vattenskyddsområde inte följdes.

I tillståndet stod det att arbetsfordon inte fick ställas upp inom vattenskyddsområdet utanför arbetstid samt att fordonen inte fick tankas inom vattenskyddsområdet.

Inspektören såg att ett fordon stod på området utanför arbetstid och att det stod en bränsletank bredvid.

Förundersökningen lades ner

– Det stora felet vi gjorde var att titta på det tillstånd vi hade senast, för ett annat jobb i området. Då fick vi ställa maskinen i ett läcksäkert tråg med sand i under natten. Men det var fel enligt beslutet som gällde det här uppdraget, har Jan Skogsberg tidigare berättat för SLA.

När det gäller anmälan mot Skövdehem Arena AB har den förundersökningen lagts ner.

Artikeltaggar

BillingehovMiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkanskaSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.