Var är alla starar?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Under mer än 40 år har jag regelbundet besökt en gård utanför Tibro. I alla år har det funnits ett rikt fågelliv där. Här kunde man se och höra gröngölingar, ladusvalor och till och med storspov. Starar fanns i flera par. Men så är det inte nu.

De förstnämnda fåglarna är borta sedan länge, men stararna fanns kvar för något år sedan. I fjol så kom det ett par starar, men i år är de borta. Vad är det som pågår i vårt jordbrukslandskap?

Landskapet kring gården har knappt förändrats alls på de 40 år som jag besökt platsen och en gård med djur finns i närheten. Så här kan det inte vara landskapsomvandlingen som är orsaken, men vad kan det vara att fåglarna försvinner.

Flyger fåglarna in i vindkraftverken, förekommer det fågeljakt på starar i Frankrike. Kan det vara giftspridning i närheten eller långt bort. Och hur påverkar strålningen från 4G eller 5 G-master fåglarnas hjärnor?

Är det någon som vet undrar jag, men vi måste göra något för att rädda våra starar med mera.

Orolig fågelvän

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.