Imponerad av Skövde Basketcup

Insändare
PUBLICERAD:
I helgen spelades Skövde Basketcup.
Foto: Anton Gustavsson
I helgen var det Skövde Basketcup i staden. Som farfar till en av de unga spelarna hade jag nöjet att för första gången i livet se basket live och det var en spännande, intressant upplevelse som gav anledning till eftertanke och reflektion.

St Helena Basket och Skövde stad stod som värdar för tusentals hitresta ungdomar, ledare och föräldrar under en hel helg från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. De kom från Sveriges alla storstadsområden och flera orter i södra delen av landet, ja tom från Norge. Jag hade möjlighet att följa några av lagen från insidan, hur de upplevde vistelsen i Skövde och tävlingarna. När jag sedan läste reportaget från basketcupen i SLA kände jag inte alls igen den upplevelse som förmedlades till mig från deltagarna.

Främst blev jag imponerad av basketspelarnas skicklighet, även de yngsta som var elva-tolv år, som visade prov på teknisk skicklighet med bollen men också på speldisciplin och spelglädje. Glädjen över en vinst var extatisk och i besvikelsen över en förlust flödade tårarna. Känsloengagemanget var starkt och genuint.

Imponerad blev jag också av de ledare som ställer upp ideellt och på sin fritid för att lära ut till barn och ungdomar konsten att spela basket, och andra idrotter också förresten. Deras roll i att fostra unga människor till disciplinerade lagspelare är en hörnpelare i vårt samhälle. De unga behandlas med respekt och det ger respekt tillbaka. Ledarnas engagemang kunde avläsas i skäggstubben som blev allt tätare ju längre cupen varade. De sov tillsammans med barnen i skolsalar och korridorer på enkla liggunderlag, men ingen klagade över detta. Det var lika för alla.

De gästande lagen uttryckte beundran över att Skövde har kunnat ordna med så många spelplaner. Men utöver det var det mat till alla, busstransporter mellan förläggningar och arenor. Ja, allt tycktes fungera till belåtenhet. De störningar som uppstod som väntetider och brandlarm togs med ro och nämndes bara i bisatser av ledarna.

Finalerna som spelades i Skövde Arena drog till sig supportrar från alla lagen och stämningen var skyhög när hejarklackarna tävlade mot varandra om mest högljudda stöd. Nervositeten var nog högre bland publiken än aktörerna på plan. Bland spelarna fanns det utrymme för omtanke om medspelarna, som när en kille råkade träffa en motspelare i ansiktet med handen så att han blev lätt skadad, då ledde killen -med armen om hans axlar - motspelaren till deras bänk. En fin gest i stridens hetta. Men också ett exempel på vad gott ledarskap för unga kan resultera i.

St Helena Basket och Skövde kan vara stolta över att ha genomfört detta stora evenemang för tusentals ungdomar. Omdömena var positiva, både sportsligt och arrangörsmässigt.

”Basketfarfar”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.