Hoppa till huvudinnehållet

Inga bikupor men förskönande i hela kommunen

Publicerad:
Motioner om bikupor i parker och en fast scen i Boulognerskogen avslås av kommunstyrelsens arbetsutskott. Egnellska fonden ska revideras för att gälla förskönande av hela kommunen. Foto: Joacim Kaiberger

Inga bikupor i kommunens parker eller en fast scen i Boulognerskogen, båda motionerna får avslag av kommunstyrelsens arbetsutskott. Egnellska fonden ska ses över för att gälla förskönande i hela kommunen.

Vänsterpartiet har i en motion föreslagit att placera ut bikupor i kommunens parker och grönområde för att inte riskera att den biologiska mångfalden minskar.

Förslaget avslås av kommunstyrelsens arbetsutskott dels för att det är mycket jobb och skötsel med bikuporna och att sektor service påtalar att de saknar utbildning för att förvalta dem. Även biodlarföreningen har tillfrågats men de anser inte att de har möjlighet att sköta om dem.

”Andra åtgärder”

– Vi gör andra åtgärder för det är viktigt att man skapar förutsättningar för våra flygfän att pollinera men vi tror inte på de här samhällena i våra parker, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

Scen i Boulognerskogen

Även S-motionen om att bygga en scen i Boulognerskogen avslås av kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har en mobil scen som kan användas på många ställen. Vi ser positivt på att Boulognerskogen används till mycket men en fast scen tror ingen av oss är lösningen.

Konst i hela kommunen

En annan motion från Socialdemokraterna är att skapa förutsättningar för gestaltande livsmiljöer i hela Skövde, även yttermiljöerna.

– Vi delar det, vi vill att vi ska jobba mer med konst och gestaltande livsmiljöer i våra ytterområden.

Revidera fonden

Egnellska fonden är pengar som är donerade med syfte att användas till stadens förskönande. För att de pengarna ska kunna användas till konst även i ytterområdena får kommundirektören nu i uppdrag att revidera riktlinjerna i fonden.

– Vi har gjort det här i steg. Från början fanns inte Södra Ryd med och då vidgade vi för det och nu behöver vi ta nästa steg så att hela kommunen är med. När de här pengarna donerades var Skövde stad hela kommunen men det har ändrats sedan dess.

Pengar till Tranan

Mer pengar till Kvinnohuset Tranan är en S-motion som får avslag. Motionärerna vill att Skövde kommun höjer bidraget till Tranan från fem kronor per invånare till sex kronor per invånaren från och med nästa år.

– Det är jätteviktigt att vi har en bra dialog med Tranan och att de har en god basfinansiering för de gör ett väldigt viktigt arbete för de som har bland det tuffaste i vårt samhälle. Vi säger inte nej till resurser men vi ser inte att en kommun kan sätta vilken nivå det ska vara. Det här måste ske ihop med alla avtalspartner.

Artikeltaggar

BoulognerskogenKatarina JonssonKsauPolitikSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.