Hoppa till huvudinnehållet

Hårt på Billingen: ”Mest glad att jag överlevde”

Publicerad:
Det blev tajt till sista centimetern när herrarnas elitklass avgjordes. Med minsta möjliga marginal vann Matthias Wengelin (till vänster) före Axel Lindh. Johan Norén fick släppa och nöja sig med tredjeplatsen.
Det blev tajt till sista centimetern när herrarnas elitklass avgjordes. Med minsta möjliga marginal vann Matthias Wengelin (till vänster) före Axel Lindh. Johan Norén fick släppa och nöja sig med tredjeplatsen. Foto: Erica Augustsson

Den svenska långloppscupen i mountainbike är i gång. Skövde CK roddade Billingeracet för över 500 anmälda cyklister där Nellie Larsson och Matthias Wengelin trampade hem segrarna i respektive elitklass.

Billingeracet var tillbaka för första gången sedan 2019.

För första gången genomfördes separata starter för damernas och herrarnas elitklass. Det gjorde att Nellie Larsson, Bukten Mountainbike Klubb fick upploppet helt för sig själv när hon närmade sig målet som första dam att ha avverkat loppets 77 kilometer.

Följer i Cykelvasans spår: ”Tidigare har damerna försvunnit”

– Helt fantastiskt. Jag hade en målbild av hur jag ville att det här loppet skulle bli, och det lyckades till hundra procent, säger Nellie Larsson efter segern på Billingen.

Nellie Larsson jublade stort när hon vann damernas elitklass i överlägsen stil.
Nellie Larsson jublade stort när hon vann damernas elitklass i överlägsen stil. Foto: Erica Augustsson

2019 års segrarinna Jennie Stenerhag, Falu CK/Åbro fick nöja sig med en andraplats vid årets långlopp i Skövde.

– Jag är nöjd att jag satt med såpass länge som jag gjorde, och att jag inte var längre bakom än vad jag var, säger Stenerhag som hade knappa minuten upp till Larsson.

Nellie Larsson gratuleras av tvåan Jennie Stenerhag.
Nellie Larsson gratuleras av tvåan Jennie Stenerhag. Foto: Erica Augustsson

Spurtstrid

På herrsidan blev det kamp hela vägen in på mållinjen.

Matthias Wengelin, Länna Sport CK, Axel Lindh, Team Ormsalva AC och Johan Norén, Skövde CK kom tillsammans in på stadion.

Norén släppte på upploppet. Det gjorde inte Wengelin och Lindh.

Wengelin, klädd i den blågula mästartröjan drog det längsta strået med minsta möjliga marginal.

– Jag trodde inte att det skulle gå, men jag lyckades glida förbi precis. Det var en hård avslutning, säger segraren som var tydligt slutkörd i målfållan.

Hemmacyklisten Johan Norén hade häng på toppduon, men fick nöja sig med tredjeplatsen.
Hemmacyklisten Johan Norén hade häng på toppduon, men fick nöja sig med tredjeplatsen. Foto: Erica Augustsson

Hemmacyklisten Johan Noréns starka insats över 77 kilometer gav till slut en tredjeplats.

– Jag är mest glad att jag överlevde i Öglunda utan att köra ihjäl mig med de här killarna. Det går ganska fort där, säger han och fortsätter:

– Sedan var det hårt i strupen, precis så att jag kunde hålla rygg på Axel och "Wengan". Sedan är de lite snabbare i spurten, det vet jag, men det är inte så mycket att göra åt det, säger Skövdecyklisten.

–> Se samtliga resultat från tävlingen här.

Första raden från vänster Emil Lindgren (svart), Matthias Wengelin (Sverigetröja) och Jim Fransson (orange hjälm) - Axel Lindh (rosa axlar) i bakgrunden.
Första raden från vänster Emil Lindgren (svart), Matthias Wengelin (Sverigetröja) och Jim Fransson (orange hjälm) - Axel Lindh (rosa axlar) i bakgrunden. Foto: Erica Augustsson
Skövde CK tillbaka med Billingeracet. Jim Fransson (406), Erik Zälle (30).
Skövde CK tillbaka med Billingeracet. Jim Fransson (406), Erik Zälle (30). Foto: Erica Augustsson
Start vid Arena Skövde.
Start vid Arena Skövde. Foto: Erica Augustsson
Axel Lindh, Team Ormsalva AC.
Axel Lindh, Team Ormsalva AC. Foto: Erica Augustsson

Artikeltaggar

BillingeracetCyklingSkövde CK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.