Hoppa till huvudinnehållet

Ägare och arkitekter: ”Det är superhäftigt, är en speciell byggnad”

Publicerad:
– Härligt! Nu drar vi igång! Lars-Olof Oskarsson, Amanda Oskarsson, Fredrik Prytz, Gert Wingårdh och Felicia Warberg - alla är jublande glada över att förvandlingen av hotell Billingehus snart kan inledas. Foto: Roland Svensson

De nya ägarna Lotus Hotel Group har höga ambitioner och ett stort engagemang - renovering och en spektakulär tillbyggnad av hotell Billingehus med spa och konferensanläggning ska skapa en mötesplats för alla. ”Det var självklart att vända oss till Sveriges mest kända arkitektbyrå när vi ville ta hotellet vidare på resan” säger Lars-Olof Oskarsson, vd.

I november blev affären klar - Lotus Hotel Group köpte hotell Billingehus och de tog över driften i mars i år. De började med att stänga och tömma hotellet för kommande renovering.

– 1970 stod hotellet klart, då började resan. Nu vill vi fortsätta resan och tillföra något nytt i samma anda som Skövdearkitekten Hans-Erland Heineman, som ritade hotellet, och Skövdeentreprenören Arne Sandberg hade, vars vision ledde fram till hotellet, säger Lars-Olof Oskarsson och hans dotter Amanda Oskarsson, delägare i bolaget, vid måndagens pressträff.

Glada och förväntansfulla

De är båda glada och förväntansfulla och ivriga att berätta om det stora hotellprojektet i Skövde. Även om de har stor erfarenhet av att sätta sin prägel på hotell - de äger sedan tidigare Varbergs Stadshotell och Göteborgshotellen Arken Hotel och Hôtel Eggers - är engagemanget i Billingehus tydligt.

– Självklart hörde vi av oss till Sveriges mest kända arkitektbyrå när vi inledde projektet, säger hotellägaren Lars-Olof Oskarsson som här finslipar på några detaljer med Gert Wingårdh.
– Självklart hörde vi av oss till Sveriges mest kända arkitektbyrå när vi inledde projektet, säger hotellägaren Lars-Olof Oskarsson som här finslipar på några detaljer med Gert Wingårdh. Foto: Roland Svensson

– Det känns superhäftigt! Här finns ett arv och vi vill också skapa en mötesplats för alla, både Skövdebor och tillresta. Oavsett om de är här för konferens med jobbet, för att åka skidor eller motionera på annat sätt eller om de är här för en afterwork med jobbarkompisarna eller ta en kaffe och njuta av utsikten.

Stora förändringar

Ägarna har tillsammans med Sveriges kanske mest kände arkitekt Gert Wingårdh och hans arkitektbyrå tagit fasta på att känslan från det gamla ska behållas och restaureras samtidigt som nytt ska adderas.

Invändigt blir det stora förändringar när hotellrummen renoveras, ytorna blir luftigare, öppnare och ägarna utlovar både fler entréer, restauranger och barer och andra nyheter.

När Billingehus byggs ut blir det både en ny spa-avdelning och en kongresshall.
När Billingehus byggs ut blir det både en ny spa-avdelning och en kongresshall. Foto: Illustration/Wingårdhs

– Vår förhoppning är att vi ska kunna erbjuda boende när SM-veckan hålls i Skövde i januari, februari. Då är inte allt klart men så långt ska vi alla fall ha kommit då.

Det som Skövdeborna först kommer att märka är dock att hotellfasaden tvättas och lagas, balkonger renoveras - det arbetet inleds redan inom kort och kommer att vara klart i höst.

Stora glasfönster gör att besökare i kongresshallen får en fantastisk utsikt.
Stora glasfönster gör att besökare i kongresshallen får en fantastisk utsikt. Foto: Illustration/Wingårdhs

Spa och kongresshall

Om hotell Billingehus har satt Skövde på kartan tidigare, kommer den nya kongresshallen och ett nytt spa säkert innebära en efterlängtad uppdatering av platsen på kartan.

I spa-anläggningen blir det flera pooler, en av dem vetter mot entréområdet och när man tar sig ett dopp här är det fullt synlig för dem som passerar.
I spa-anläggningen blir det flera pooler, en av dem vetter mot entréområdet och när man tar sig ett dopp här är det fullt synlig för dem som passerar.

– Vi bygger en ny del som ska innehålla en spa-anläggning med flera olika pooler, i synnerhet en av dem är spektakulär med sina glasväggar ut mot entréområdet, och det blir en kongresshall med plats för 700 personer.

Illustrationer från kongressanläggningen visar hur stora glasfönster gör utsikten till det givna blickfånget - fyra meter höga fönster längs den 20 meter breda lokalen gör detta möjligt.

– Utsikten är magiskt, säger arkitekten Felicia Warberg som stått för stora delar av den planerad förvandlingen av hotellet.

– Vi ska lira med hotellet och använda det gamla in i det nya, moderna. Det känns väldigt roligt, alla vet ju vad Billingehus är. Det är en speciell byggnad, säger Gert Wingårdh.

För att slippa varutransporter på framsidan av hotellet kommer en ny väg att anläggas som går rakt in i källaren. det är den bästa, men inte den billigaste, lösningen. Det kommer att krävas sprängningar i berget för att göra detta möjligt.

200 miljoner kronor

Lars-Olof Oskarsson säger att spa och kongressanläggning ska vara klart redan i slutet av nästa år - bygglovsansökan är inlämnad.

– Det är min förhoppning, men visst är jag lite av tidsoptimist.

Allt är inte spikat och klart, därmed heller inte den exakta summan för att väcka liv i Billingehus igen.

– Vi har avsatt över 200 miljoner kronor för renovering och tillbyggnad, men vi vet inte. Det kan bli mer.

Framtida utbyggnad

Med på pressträffen på måndagen var även Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skövde. Hon konstaterade att det var just detta som varit kommunens målbild, att hotellet fått ägare som ser möjligheterna och vill och har förmågan att genomföra sina visioner.

– Jag får ståpäls när jag hör dem berätta. Dessutom kan jag avslöja att alla partier är överens om att ge hotellbolaget option på mark söderut för framtida utbyggnadsmöjligheter.

Brixly är huvudentreprenör för hotellprojektet.

Artikeltaggar

BillingehusSamhälleSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.