Hoppa till huvudinnehållet

Larsson: I år håller det hela vägen till guld

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se

IFK Skövde är klart för SM-finalspel för andra året i rad. Laget visade en enorm styrka i den fjärde SM-semifinalen, men kanske inte skall tala om att motståndet kördes över, men det var inte långt borta.

IFK Skövde gjorde en mycket gedigen insats där det avgörande rycket kom redan i första halvlek, när underläge med 7–8 vändes till ledning med 15–8. Kristianstad kom av sig helt och IFK Skövde öste på till 19–12 i paus. I andra halvlek försökte Kristianstad med olika försvarsspel, sju mot sex framåt, men inget bet på IFK Skövde den här majkvällen.

Hela laget skall självklart framhållas, men jag måste ändå nämna Kristian Svensson som fyller 41 år på tisdagen för hans insats såväl bakåt som framåt. Visst, han spelade inte 60 minuter, men hans spel kändes avgörande.

Det måste kännas helt suveränt för "Krille" att få spela SM-final igen, Han hade ju lagt av, men skador gjorde att det blev en tillfällighet comeback som visade sig hålla hela säsongen.

Jag har skrivit det förut och gör det igen: är det någon som jag unnar ett SM-guld så är det Kristian Svensson.

IFK Skövde har förlorat SM-finaler 2005, 2007 och 2021. Nu skriver vi 2022 och i år håller det hela vägen.

IFK Skövde har en bra blandning mellan rutin och ungdom i sitt lag som anförs av klasspelare som Viktor Hallén, Dan Beck Hansen, Mattias Helt Jepsen, Jack Thurin och Fabian Norsten, till detta veteraner och trotjänare som Kristian Svensson och Adam Samuelsson och respektlösa ungdomar som Adam Ljungquist och William Elovson med flera.

För mig låter det som ett lag som vinner SM-guld oavsett om det är Sävehof eller Ystads IF som väntar.

2022 är det dags för IFK Skövde, laget kommer aldrig att låta guldet rinna ur händerna en gång till.

Samtidigt som IFK Skövde spelade SM-semifinal så hade Skövde AIK härlig fight med Halmstads BK på Södermalms IP där det var i det närmaste utsålt, 1 663 personer. Detta på en arena som bara få ta in 1 900. En märkligt låg siffra för att vara elitfotboll utomhus, men så är läget just nu på gamla Södermalm.

Nu föll SAIK (1-3), men laget har ändå visat att de kommit till Superettan för att stanna. Handbollsstaden Skövde har åter blivit en fotbollsstad, riktigt kul.

En mycket stor ledare

Denna hektiska och spännande måndag nåddes vi av det tunga beskedet att den legendariske förbundskaptenen Bengt Johansson har avlidit vid 79 års ålder. ”Bengan” är en av de riktigt stora idrottsledarna som ledde det svenska handbollslandslaget under en tid från 1988 till 2004 då de blågula var med och dominerade världshandbollen. Han hedrades före avkast i Kristianstad och spelare och domare bar sorgband.

Jag hade en del att göra med honom under de åren då det ofta fanns spelare i IFK Skövde med Andreas Larsson i spetsen med hans landslag.

En stor och jordnära ledare med en mycket sund inställning till sin sport.

Jag minns några kloka ord som jag fick i samtal med "Bengan": ”Man får göra fel, men om man gör samma fel hela tiden visar man att man inte förstått”.

Den perfekta handbollsspelaren:

"Det är om man klona Andreas Larsson och Kristian Svensson. Då fick man en spelare som behärskar allt. Skott, vilja, spelsinne, teknik och försvarsspel”.

Sådan var han Bengt Johansson från Halmstad. Det blir många gurkburkar i himlen nu.

Stort jubel efter det att IFK Skövde blev klart för SM-semifinal.

Jan Larsson

Artikeltaggar

Adam LjungquistAdam SamuelssonDan Beck-HansenFabian NorstenHandbollJack ThurinKristian SvenssonSkövde AIKViktor HallénWilliam Elovson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.