Magdalena Andersson styr i högervind

Ledare
PUBLICERAD:
Det som kanske kan kallas Magdalena Andersson-effekten har inte lyft hennes parti. Arkivbild.
Foto: Martin Sylvest
Det finns en märklig paradox i den svenska demokratin just nu. Om väljarna fick bestämma fritt skulle de vilja ha mer högerpolitik, men de vill samtidigt att en socialdemokratisk ledare ska genomföra politiken.

Det må vara en smula förenklat men det är så det ser ut. Magdalena Andersson har högt förtroende bland väljarna. Under vintern har det legat över 50 procent i flera mätningar. Det är det högsta förtroendet någon svensk partiledare haft sedan Fredrik Reinfeldt.

Det som kanske kan kallas Magdalena Andersson-effekten har dock inte lyft hennes parti. I senaste mätningen från SVT Novus, gjord under april månad, backar Socialdemokraterna något.

Att S har svårt att växa är inte konstigt med tanke på att partiet misslyckats inom flera centrala områden. Rekordmånga skjutningar i kombination med påskkravallerna påminner om att justitieminister Morgan Johansson inte lyckats att vända, eller ens bromsa, brottsutvecklingen. Den självgoda retoriken har inte haft uppbackning i verklig politik.

Skola och sjukvård fortsätter också efter åtta år med socialdemokratisk regering att oroa väljarna. De höga energipriserna och de snabbt stigande matpriserna förknippas av väljarna med socialdemokratisk politik. S köpte Miljöpartiets stöd genom att lägga ned kärnkraftskapacitet och skapa några av världens högsta skatter på bensin och diesel. Så om inte Magdalena Andersson varit en frisk fläkt på partiledarposten hade vi mycket väl kunnat se rekordlåga siffror för S just nu.

Samtidigt som Andersson håller sitt parti på en relativt hög nivå är politiken som väljarna och riksdagens majoritet efterfrågar påfallande långt åt höger. En majoritet av svenskarna vill gå med i Nato. Nästan bara de mest radikala miljöpartisterna säger nej till behovet av sänkta skatter på bränsle. Behovet av att bygga ny kärnkraft erkänns nu till och med av Centern. Det är inte längre bara Liberaler som talar om behovet av ordning och reda i skolan. Försvaret är för första gången sedan beredskapen högst upp på den politiska dagordningen. Listan kan göras lång. Det blåser högervindar. Inte i opinionen men i sakpolitiken.

Frågan är hur Magdalena Andersson i det läget ska kunna kapitalisera på sin egen popularitet. De rödgröna partierna kan bli större än de borgerliga och Sverigedemokraterna om dagens opinionssiffror håller i sig. Men hur ska Andersson få ihop en budget med Vänsterpartiet och Centerpartiet? Det moderna svenska vänsterblocket är sannerligen en brokig samling.

Chansen är därför stor att Magdalena Andersson – om hon vinner valet – kommer att behöva regera på en borgerlig budget. En gemensam sådan finns ännu inte men M, L, KD och SD visade i sina förslag för förändrad vårändring på att de kan enas, till exempel om försvaret och polisen. Både Magdalena Andersson och företrädaren Stefan Löfven har visat att de kan regera på borgerliga budgetar. Måhända är det här vi har den nya svenska modellen. Borgerlig politik under socialdemokratisk ledning.

Mathias Bred/ SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.