Bra med svensk enighet om Nato

Ledare
PUBLICERAD:
Det är viktigt att regering och opposition visar enighet i de stora säkerhetspolitiska dragen. På bilden statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Det var bra att statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var så pass samstämmiga som de var när de diskuterade Natomedlemskap i söndagens partiledardebatt i SVT.

En del kommentatorer tyckte nästan att det var skrattretande att Andersson och Kristersson berömde varandra och bedyrade hur lika de tyckte. Men det är viktigt att regering och opposition visar enighet i de stora säkerhetspolitiska dragen. Samtiden är farlig.

På måndagen höll Rysslands president Putin sitt tal på segerdagsparaden. Det blev inte den officiella krigsförklaring mot Ukraina som många hade befarat. I stället visade Putin genom en för honom återhållsam retorik att ett nytt normalläge gäller. Den ryske presidenten är inte angelägen om att få slut på kriget. Konflikten stärker och legitimerar den typ av statsbildning som han vill leda. En zombieversion av Sovjet.

I ärlighetens namn har nog det ryska ledargarnityret inte mycket att vinna på en fred. Ryska soldater har redan gjort sig skyldiga till tiotusentals krigsbrott mot civila. Fred skulle ge plats åt eftertanke. Med tiden skulle det leda till den nuvarande regimens fall och till att Putin och hans närmaste hamnar i domstol.

Samtidigt har Putin just nu stöd för kriget hos en majoritet av den egna befolkningen. Kanske ännu viktigare, har han stöd från mäktiga bundsförvanter – framför allt Kina – som fick ett hedersomnämnande i talet. Därmed kan kriget fortgå och vi som lever nära Ryssland måste börja acceptera att det är så här det kommer se ut under lång tid. Kalla kriget 2.0, som någon kallat det.

Det är mot den bakgrunden Sverige nu står i begrepp att gå med i Nato. Det ökar vår Sveriges säkerhet. Försvarsmakten skriver på sin hemsida att myndigheten bedömer att ”den krigsavhållande effekten ökar markant om Sverige går med i Nato, eftersom ett angrepp mot Sverige är ett anfall mot övriga medlemmar i Nato”. Där är själva kärnan i Natofrågan. Som en liten nation är vi säkrare när vi samarbetar med andra.

Det som nu sägs stå i vägen för svenskt Natomedlemskap är Socialdemokraternas interna liv. Partiet har ett extra möte kommande söndag och ska då fatta formellt beslut. Partiledningen är nog fullt på det klara med vad som är bäst för Sverige. Natomotståndarna är en krympande skara. Bara en tondöv kan vara tvärsäker, säger Göran Persson, som tidigare uttryckt skepsis mot medlemskap. Någon spår att den tidigare statsministern kommer att sätta ned foten för ett medlemskap under den kommande veckan.

Om S väljer Nato ansöker Sverige om medlemskap med största möjliga politiska enighet. Det ökar vår trygghet. Det skulle också punktera Putins vision om att återupprepa Kalla kriget. Den här gången skulle Kreml ha alla demokratier samlade mot sig.

Mathias Bred/ SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.