Hoppa till huvudinnehållet

Ingrepp i fornlämningar inför nybyggen

Publicerad:
I närheten av den här vägen, som går vinkelrätt mot 26:an vid Norra Ryd, har Skövde kommun ansökt om att få göra ingrepp i fornlämningar inför exploateringen av marken. Foto: Joacim Kaiberger

Skövde kommun och Skövde pastorat ansöker om att få göra ingrepp i fornlämningar med anledning av kommande byggnationer. Kommunen måste också bekosta en arkeologisk utredning inför bygget av nytt VA.

I Norra Ryd och vid flygplatsen finns fornlämningar och kommunen ansöker nu hos länsstyrelsen om att få göra ingrepp i totalt fem stycken med anledning av byggnationer i dessa områden.

Torp från 1700-talet

När det gäller Norra Ryd upptäcktes de aktuella fornlämningarna vid en arkeologisk utredning våren 2019. Det handlar om två lämningar efter torp, Karstorp och Olofstorp, en flatmarksgrav samt en boplats där ett stort antal stolphål, härdar och gropar har hittats.

Vid torplämningarna har man bland annat funnit keramik, spik och glas som sannolikt är från 1700-talet.

I Norra Ryd upptäcktes fornlämningarna vid en arkeologisk utredning 2019. Det handlar om två lämningar efter torp, Karstorp och Olofstorp, en flatmarksgrav samt en boplats med ett stort antal stolphål, härdar och gropar.
I Norra Ryd upptäcktes fornlämningarna vid en arkeologisk utredning 2019. Det handlar om två lämningar efter torp, Karstorp och Olofstorp, en flatmarksgrav samt en boplats med ett stort antal stolphål, härdar och gropar. Foto: Joacim Kaiberger

Vid flygplatsen vill kommunen ta bort en så kallad hägnadsvall eftersom området ska planläggas inför behovet av mark för industri. Vallen är cirka 730 meter lång och markerar sockengränsen mellan Locketorp och Sventorp samt häradsgränsen mellan Vadsbo och Kåkind.

Stensättningar

Skövde pastorat ansöker om att få göra ingrepp i ett flertal fornlämningar med anledning av bygget av det nya krematoriet. Fornlämningarna består bland annat av gravfält med stensättningar.

Enligt Riksantikvarieämbetet är dock informationen inte kvalitetssäkrad då information kan saknas, vara felaktig eller inaktuell.

Okända fornlämningar

När det gäller VA-utbyggnaden vid Knistad och Fjället har länsstyrelsen beslutat att kommunen ska bekosta en arkeologisk utredning. Länsstyrelsen skriver att det i området sannolikt finns fornlämningar som inte är kända. Utredningen ska ge beslutsunderlag inför fortsatta åtgärder.

Personal från Västergötlands museum ska utföra arbetet och priset är drygt 81 000 kronor exklusive moms.

Artikeltaggar

Bostad och byggenLänsstyrelsenNorra RydSkövdeSkövde kommunSkövde pastoratVästergötlands museum

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.