Vad har hänt med den svenska välfärden?

Publicerad:
Vad har hänt med den svenska välfärden som ska fungera så bra?, undrar ”Besviken Skövdebo”. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag lider av en neurologisk sjukdom som för mig innebär att mitt ena ben inte fungerar.

Detta har gjort att min muskelstyrka i detta ben försvinner samtidigt som jag har utvecklat så kallad droppfot, vilket innebär att mitt fotblad hänger ner och släpar när jag går samtidigt som jag knappt kan lyfta mitt sjuka ben. Jag har hjälpmedel som lyfter upp fotbladet när jag är ute men likväl så släpar det och gör det svårt att gå. Jag går oftast med käpp för att hjälpa till att lyfta upp foten och benet vilket gör att jag får en spastisk gång som samtidigt belastar mitt friska ben mycket och orsakar överbelastning i knät. Därför så har jag även börjat få problem i detta ben som ökar min redan stora fallrisk. Jag kan inte bära någonting samtidigt som jag går eftersom min dåliga balans gör att jag oftast ramlar.

Att gå med rullatorn är ännu värre eftersom jag då inte kan ”hjälpa till” att lyfta benet som med käppen. Färdtjänst har jag blivit beviljad men jag klarar inte att göra någonting själv eftersom jag oftast måste ha stöd mot något när jag är ute och går på grund av fallrisken. Jag bor i lägenhet och klarar mig än så länge tack vare att arbetsterapeuten hjälpt mig med olika hjälpmedel som jag använder hemma. Detta fungerar inte länge till så jag försökte få en anpassad bostad på Käpplunda gärde, eller på Bagaren, där jag vet att flera stycken med liknande diagnoser som mig bor och klarar sig själva men beskedet jag fick av ansvarig på Skövde kommun var att de inte har några sådana bostäder för sjuka längre, det är bara till för de som är 70 år eller äldre.

Skövde kommun har inga sådana bostäder alls längre utan det är nya direktiv som gäller, varför? Det är väl inte bara jag som är i behov av detta i Skövde. Jag har även försökt få en ledsagare genom LSS eftersom jag i stort sett suttit isolerad i min lägenhet sedan januari 2021 men det fick jag avslag på. Jag fick rådet att försöka få en ledsagare med hjälp av socialtjänstlagen i stället men det innebär att jag måste betala ledsagaren själv och det har jag ingen ekonomisk möjlighet till. Jag har en månadsinkomst på cirka 12 400 kr och bara hyra, studielån, fotvård och hemstäd kostar mig nästan 9000 kr/månad.

Jag klarar inte av att städa själv eller att tvätta mig under mina knän därför måste jag betala för detta privat, städhjälpen från Skövde kommun var alldeles för dyr för mig så nu har jag en privat städhjälp i stället. Samtidigt tjänar jag för mycket enligt avgiftsberäkningarna för att få någon ekonomisk hjälp, studielån räknas inte med i dessa beräkningar.

Jag har således heller ingen möjlighet att följa rådet jag fick från Skövde kommun att söka en anpassad bostad privat eller i en annan kommun. Jag måste prioritera mat och mediciner högst. Börjar undra vart alla skattepengar går egentligen, för med detta skattetryck vi har i Sverige så är jag inte ensam om att tycka att skola, vård och omsorg bara ska fungera. Jag har ju själv arbetat och betalat skatt hela livet och förutsatt att detta fungerar. Vad har hänt med den svenska välfärden som ska fungera så bra? Ett litet hopp som framträder är ett nytt politiskt parti, Skövdepartiet, som jag hoppas inte bara får ordning på skolverksamheten utan också på omsorgen i Skövde.

Så vad ska jag göra?

Besviken Skövdebo

Artikeltaggar

InsändareSjukvårdSkövdeVälfärd

Läs vidare