Hoppa till huvudinnehållet

Brixly-chefen: ”Vi är glada att vara med i detta stora projekt”

Publicerad:
– Det roligt att få vara med och utveckla en så central byggnad i staden, säger Mikael Nykvist, affärsområdeschef Brixly - företaget är huvudentreprenör för hotellprojektet. Här står han på platsen där kongressanläggningen ska byggas. Foto: Roland Svensson

Byggföretaget Brixly är huvudentreprenör för förvandlingen av Billingehus. Bolaget har varit delaktiga i processen i flera år och har ”lärt känna” byggnaden utan och innan. ”Vi har nu fått en bra kontakt med de nya ägarna i detta stora projekt” säger Mikael Nykvist.

Det har varit många turer när det gäller hotell Billingehus. Redan 2015 fanns planer på att renovera hotellet, och redan då var Brixly aktuella. Sedan var företaget även huvudentreprenör när norska hotellägarna Host planerade för renovering och utbyggnad.

Gert Wingårdh: ”Svarade ja direkt när jag fick frågan om Billingehus”

Allt stoppades

– Vi hann ju riva Alphyddan, och skulle inleda arbetet med grunden för kongressbyggnaden, men sedan stoppade ägarna alla byggprojekt. Det var så klart besvärligt för oss, säger Mikael Nykvist, affärsområdeschef öst, Brixly.

När de nya hotellägarna Lotus Hotel Group nu har presenterat sin planer och ambitioner med ritningar och skisser är det klart att det är Brixly som rent praktiskt ska stå för förvandlingen. Enligt Lotus-vd:n Lars-Olof Oskarsson har man avsatt över 200 miljoner kronor för projektet.

Fick bra kontakt

– Vi är glada för att vi är med i detta, det är absolut ett stort projekt för oss. Det fanns inget som tvingade de nya ägarna att välja just oss som huvudentreprenör, men vi fick tidigt en väldigt bra kontakt med Lars-Olof och Amanda Oskarsson och de förstod att vi efter flera år här hade stora kunskaper om byggnaden, vilket underlättar.

Ägare och arkitekter: ”Det är superhäftigt, är en speciell byggnad”

De nya ägarna köpte hotellet i november, tog över driften i mars och stängde och tömde kort därefter hotellet för den kommande renoveringen.

Resterna av Alphyddan som revs för ett par år sedan kommer till användning när fasaden ska fixas på hotellbyggnaden, berättar Mikael Nykvist, Brixly.
Resterna av Alphyddan som revs för ett par år sedan kommer till användning när fasaden ska fixas på hotellbyggnaden, berättar Mikael Nykvist, Brixly. Foto: Roland Svensson

– De vill att vi ska iordningställa hotellet, framför allt handlar det om att rusta upp befintliga hotellrum, så att det finns boende under SM-veckan i januari, februari. Det arbetet inleder vi nu, liksom fasadrenovering. Det är ett oerhört eftersatt underhåll av byggnaden.

Osäkert med världsläget

Det är inte helt klart när byggnationen av den nya kongresshallen och spa-anläggningen inleds, men enligt Nykvist är det normalt sett en byggtid på ett och ett halvt år.

– Men nu, men tanke på världsläget, är det mycket som är osäkert. Priser och leveranstider varierar kraftigt. Det handlar om allt ifrån att det som brukar ta en vecka nu kan ta två, tre månader till att vi inte ens vet om vi kan få leveranser.

Många sysselsätts

För Brixly betyder hotellprojektet heltidsarbete för en knapp handfull tjänstemän och inledningsvis för ungefär lika många byggarbetare.

– När nybyggnationen inleds blir det givetvis betydligt fler och många av våra underleverantörer kommer att sysselsättas under projektet.

Jonsson (M): ”Var tveksamma till norska ägarnas förmåga – känns helt annorlunda nu”

Mikael Nykvist är själv Skövdebo och konstaterar att Billingehus inte är något dussinhotell.

– Så självklart är det roligt att få vara med och utveckla en så central byggnad i staden som jag tror att alla Skövdebor har en relation till på något sätt.

Artikeltaggar

BillingehusSamhälleSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.