Driver etablerat företag ihop med sina bröder: ”Har gått oerhört smidigt”

Christian Grane och hans två bröder har på tolv år tagit Skövdevillan till att bli en etablerad hustillverkare i Skaraborg.
SLA träffade den 42-årige vd:n och i en intervju berättar han om hur det är att driva företag med sina bröder, varför det är viktigt med träning och hur han är som företagsledare.
– Att peka med hela handen är inte min grej, konstaterar 42-åringen.

Sedan ett par år tillbaka utgår Skövdevillans försäljning från ett kontor i centrala Skövde och det är här som Christian Grane har sin bas. Men även om han är vd och ofta är den som frontar företaget utåt är han väldigt mån om att lyfta fram sina två bröder Henrik Grane och Fredrik Cronberg. De startade företaget tillsammans och har lika stor del i att företaget nått dit där det är idag.

– Det har inte varit någon enmansshow. Det är viktigt för mig att det framgår, betonar Christian när vi är på väg att runda av intervjun efter en knapp timme.

Christian försöker att leda företaget genom delaktighet tillsammans med sina två syskon.

– Vi försöker kommunicera och resonera oss fram så att det blir som det ska, säger han utan att lägga någon större vikt vid att de är just han som är vd.

– Titlar är inte viktigt på det sättet, men sedan måste det ju finnas någon som har ett huvudansvar och det har jag inga problem att ha, fortsätter han.

Prestigelöst samarbete

Att driva företag tillsammans som bröder har gått bra utan några stora konflikter. Christian berättar om ett prestigelöst samarbete där man ger varandra förtroende.

– Många har frågat oss hur det går, men peppar peppar så har det gått oerhört smidigt. Tidigt delade vi upp att du sköter det, jag sköter det och du sköter det. Sedan har man haft full tillit till att man gör sitt bästa och sköter sin del. Det finns en respekt och sedan har vi aldrig riktigt hamnat i den typen av konflikt utan vi har varit väldigt överens och har gått in med samma värderingar.

God syskonkärlek med andra ord?

– Ja det får man nog säga, säger Christian och skrattar.

Skövdevillans historia sträcker sig tillbaka till 2010. Det som började i liten skala med att de byggde några garage på fritiden har växt till en verksamhet som innebär tillverkning av runt 40 villor om året och en omsättning på 80 miljoner kronor.

– Det hann inte gå så lång tid innan vi började få förfrågningar på fritidshus och lite villor. Sedan hamnade vi ganska fort i ett läge där vi var tvungna att bestämma oss, antingen får vi släppa detta eller satsa helhjärtat på det. Och det blev det ju att vi satsade på det, berättar Christian.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Egentligen inte. Det är klart att det alltid är svårt att lämna en trygghet, men samtidigt kände vi oss trygga i våra roller och visste vad vi sysslade med, säger Christian.

Innan Skövdevillan hade både Henrik och Christian jobbat för Götenehus under många år och hade erfarenhet från branschen. Det var en viktig nyckel.

– Vi hade bra kontaktnät och framförallt förstod vi vad vi gav oss in på. Många har försökt starta hustillverkning, men många gånger missar man nog hur mycket arbete det är med kunder, pappersarbete och att få ihop hela den biten. Men den skolan hade jag gått och även Henrik.

Kommer du ihåg första huset som ni byggde i Skövdevillan?

– Ja det gör jag, det var ett hus i Tibro som vi satte upp. Det var roligt och ett väldigt fint hus för den delen. Och en kund som vi fortfarande har kontakt med och som vi springer på då och då. De är nöjda, säger Christian.

Christian har alltid varit intresserad av att bygga och innan Skövdevillan jobbade han med husförsäljning på Götenehus. | Johan Espefält

Christian, Henrik och Fredrik har varit lika stora delägare sedan starten, men för ett år sedan klev Borgunda Bygghandel in som huvudägare i företaget och numera äger de 70 procent av Skövdevillan. Även om brödratrion fick lämna i från sig majoriteten av företaget så betyder det mycket att ha en aktör av Borgundas storlek i ryggen. Bland annat flyttar företaget sin husproduktion från Skultorp till nya och betydligt större lokaler i Borgunda om ett par veckor.

– Det steget hade vi inte tagit själva utan Borgunda. Det blir en trygghet och andra möjligheter när det finns ett större bolag bakom som kan hjälpa till, menar Christian.

Bra tajming

Under pandemin och framförallt sista året så har det varit materialbrist och stora prisökningar inom hustillverkning, men kopplingen till Borgunda har hjälpt Skövdevillan igenom den här perioden.

– Tajmingen att Borgunda gick in som ägare för cirka ett år sedan har varit avgörande. De har sett till att vi hela tiden har fått det material vi behöver för att kunna genomföra alla våra projekt helt enligt plan. Inga kunder har blivit drabbade under hela denna tiden och det är verkligen en trygghet, säger Christian, som tillsammans med sina bröder fortfarande äger 30 procent av företaget.

Jag jobbar mycket och sitter mycket vid datorn och med kunder. Då är det skönt att komma ut i spåret, tömma huvudet och göra något annat. Det är viktigt för att må bra helt enkelt.
— Christian Grane

Företagande och entreprenörskap är något som alltid har intresserat Christian Grane. Han startade sitt första företag redan som 16-åring och sedan har det fortsatt.

– Jag drivs av utveckling och måste framåt. Annars tröttnar jag nog efter ett tag.

Två barn

Han bor själv och vid sidan om jobbet lägger han mycket tid på barnen Sally och Spencer, sju och fem år gamla. Dessutom blir det mycket träning, antingen löpning, skidåkning eller på gymmet.

– Jag jobbar mycket och sitter mycket vid datorn och med kunder. Då är det skönt att komma ut i spåret, tömma huvudet och göra något annat. Det är viktigt för att må bra helt enkelt, säger Christian.

Att hålla sig i form betyder mycket även när det kommer till jobbet.

– Det skulle jag nog säga, det är jätteviktigt för att orka med. Under de här åren har det ändå varit slitigt och periodvis har jag jobbat hårt under lång tid. Att hålla sig i god kondition och form är jag övertygad om har hjälpt mig för att orka hålla ett visst tempo och se till så att huvudet är i bra skick hela tiden, säger Christian.

På fritiden tränar Christian en hel del och han har sprungit Lidingöloppet och dessutom åkt Vasaloppet flera gånger. | Johan Espefält

Bakom sig har han och Skövdevillan en spännande utveckling. Sedan starten har verksamheten växt steg för steg och Christian gläds åt det som de tre bröderna har åstadkommit på tolv år.

– Det är klart att man känner sig stolt över vad vi har skapat. Det har varit en rolig resa att göra tillsammans för oss bröder, avslutar han.

Skyndar långsamt

Framåt ser 42-åringen en fortsatt positiv utveckling där Skövdevillan växer och blir större. I sina nya lokaler har företaget möjlighet att fördubbla antalet hus man gör och kommer dessutom att kunna ägna sig ännu mer åt egna projekt.

– Vi har inga andra planer än fortsatt tillväxt, men vi skyndar långsamt och ska fortsätta att göra det vi gör bra. Sedan vet man aldrig vad som händer med konjunkturen, men det får vi ta den dagen vi vet. Nu vet vi inget annat än att fortsätta göra affärer och vi har fortfarande mycket förfrågningar, konstaterar Christian.

Publicerad: