Hoppa till huvudinnehållet

IFK-kvartetten framme vid den stora finalen

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Matias Helt Jepsen, Jack Thurin, Adam Samuelsson och Dan Beck-Hansen på Hertig Johans torg i Skövde – staden de alla trivs bra i och för vilken de hoppas kunna ta SM-guld i handboll inom kort.
Matias Helt Jepsen, Jack Thurin, Adam Samuelsson och Dan Beck-Hansen på Hertig Johans torg i Skövde – staden de alla trivs bra i och för vilken de hoppas kunna ta SM-guld i handboll inom kort. Foto: Erica Augustsson

På torsdag spelas den första SM-finalen. Det betyder samtidigt att fyra spelare i IFK Skövde är framme vid sina sista matcher i klubben. Matias Helt Jepsen, Dan Beck-Hansen, Jack Thurin och Adam Samuelsson lämnar efter säsongen och målet är kristallklart: vinna SM-guld.

Vi träffades över en fika på Henrys Bageri i Skövde och tog killarna på pulsen så här en knapp vecka innan det är dags att starta finalserien där målet är att bärga det första SM-guldet. IFK Skövde har spelat SM-final 2005, 2007 och 2021, men det har alltid slutat på samma sätt, med en förlust.

SLA-sporten tog en fika i stan med IFK Skövdes spelare som laddar för SM-final.
SLA-sporten tog en fika i stan med IFK Skövdes spelare som laddar för SM-final. Foto: Erica Augustsson

Jack Thurin som hade den stora oturen att bli knäskadad i den första SM-finalen mot Sävehof förra året brinner av revanschlusta.

– Absolut, det var inte mycket jag fick vara med förra året. Jag känner mig rejält laddad, säger Jack.

Vinna med IFK

Thurin är precis som Adam Samuelsson en äkta IFK-produkt, som spelat i blåvita färger ändå sedan handbollsskolan.

Nu lämnar Jack för den portugisiska storklubben Porto, vem vet om och när han är tillbaka i IFK Skövde.

– Någon gång blir det säkert, säger Jack.

När det gäller Adam Samuelsson har han bestämt sig för att lägga handbollsskorna på hyllan och lägga allt fokus på det civila bankjobbet. Adam (född 1993) har minnen från finalerna i Globen, 2005 och 2007, då han var på plats som en ung supporter. Han var också med om att förlora med 0–3 i matcher förra säsongen.

Att få vinna SM-guld med sin moderklubb och göra det när han bestämt att karriären skall avslutas vore något alldeles extra. Han kommer inte få någon mer chans att hänga guldmedaljen om halsen.

– Det är ju något man alltid har drömt om sedan man var liten och det här blir ju min sista chans.

Sedan har vi danskarna Matias Helt Jepsen och Dan Beck-Hansen. Helt Jepsen har lockats till IFK Kristianstad av den förre IFK-tränaren Jonas Wille och Beck-Hansen flyttar hem till Danmark igen med fru och sina två barn.

Dan Beck-Hansen och Jack Thurin.
Dan Beck-Hansen och Jack Thurin. Foto: Erica Augustsson

Båda är värvade till IFK Skövde får att öka chanserna att vinna det så hett efterlängtade SM-guldet.

– Vi har absolut kommit till Skövde för att vinna och nu har vi chansen igen, säger Matias.

Båda killarna bedyrar att de hela tiden har trivts bra både med klubben och staden Skövde. Helt Jepsen efter fyra säsonger och Beck-Hansen efter tre.

– Vi har haft det väldigt bra i Skövde och har verkligen trivts. Klart det vore fantastiskt att vara med och skriva historia och vinna IFK Skövdes första SM-guld, säger Dan.

Det handlar om framtiden för två herrar som båda passerat 30-strecket, Helt Jepsen är 34 och Beck-Hansen 32.

Matias Helt Jepsen och Adam Samuelsson.
Matias Helt Jepsen och Adam Samuelsson. Foto: Erica Augustsson

Nästa år kommer Helt Jepsen att dyka upp i Kristianstad mot IFK Skövde, det måste kännas märkligt. Han har ju blivit en publikfavorit under sina år i klubben som kreativ spelmotor. Han har skrivit ett tvåårskontakt.

– Målet för mig är att vinna SM-guld tre år i rad, säger Matias halvt på allvar och halvt på skoj.

Den väldige mittsexan Beck-Hansen är också mycket omtyckt för sitt uppoffrande spel såväl framåt som bakåt.

Är detta din bästa säsong som handbollsspelare?

– Ja, det känns faktiskt så. Nu skall vi se till att vinna också.

Kvartetten gör sina sista matcher i IFK Skövde. Nu väntar examensprovet för det här laget, där samtliga fyra bedyrar att det är just sammanhållningen och sammansättningen av truppen som är hemligheten till att det går så bra.

– Det är aldrig något tjafs, vi vet var vi har varandra, säger Adam Samuelsson som är lagkapten.

Hur dricker IFK-spelarna sitt kaffe undrar ni? Matias Helt Jepsen och Jack Thurin körde svart, medan Dan Beck-Hansen och Adam Samuelsson valde med mjölk i.
Hur dricker IFK-spelarna sitt kaffe undrar ni? Matias Helt Jepsen och Jack Thurin körde svart, medan Dan Beck-Hansen och Adam Samuelsson valde med mjölk i. Foto: Erica Augustsson

Helt Jepsen fortsätter:

– Ett mycket gott betyg till klubbledningen som satt samman en trupp där man inte bara tittar på de spelmässiga egenskaperna utan på helheten som många gånger är viktigare.

Jack Thurin:

– Vi känner varandra mycket väl efter tre år tillsammans, vilket gör allt lättare.

Dan Beck-Hansen:

– Vi trivs ihop och respekterar varandra och det är laget som vinner tillsammans.

Nu återstår bara en sak: att vinna guldet. Efter att ha fikat tillsammans med grabbarna kan undertecknad intyga att laget går in i finalserien med en god känsla.

Fyra snabba frågor

...om att möta Ystads IF i SM-final?

Dan: Spelar ingen större roll vilket lag vi möter, det är bara bra lag man får möta i en final. Sedan skall det bli kul att spela mot killar som Kim Andersson, Anton Månsson och Philip Stenmalm som varit ute i Europa.

Jack: Lite samma svar som Dan, men klart att man hade velat ha haft revansch på Sävehof, men det skall bli kul att möta Ystad.

Matias: Vi får hemmaplansfördel nu och det betyder säkert en del med tanke på att Ystad börjar borta och att det är tätt till den andra matchen som spelas på lördag.

Adam: Det finns ju alltid en rivalitet med Sävehof och klart att jag gärna hade varit med och vunnit mot dem. Nu blir det Ystad med många storväxta spelare som jag tror passar oss lite bättre.

...om vad man hittar på en ledig dag utan handboll?

Dan: Det blir att man hittar på något med familjen, vi har ju två små barn så det blir nästan alltid något med dem. Äventyrsbadet är imponerande bra.

Jack: Ofta blir det golf, det är flera i laget som spelar och dessutom lirar jag med en del andra kompisarna också.

Matias: Det blir mycket tid med familjen. Vår dotter Alma är född här så Skövde kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan.

Adam: Jag jobbar i Skara så det blir mest jobb och handboll, men lite jobb hemma vid huset blir det också.

...om att bo i Skövde?

Dan: Det är bra, vi har nära till det mesta och det är kul att det är så många som säger hej när man ute på stan.

Jack: Inte så lätt att svara på den frågan, jag har ju alltid bott här, men det är en lagom stad och med bra möjligheter att utöva idrott.

Matias: Vi har trivts här hela tiden, närheten till mycket är bra, sedan hade jag kanske sett att Skövde varit mer som Jönköping i storlek. Matias som när han byter till Kristianstad kommer att bosätta sig i Åhus.

Adam: Jag tycker Skövde är bra och kan tänka mig att alltid bo här, men jag har en sambo och bestämmer väl inte så helt själv.

...om alla mil i buss till bortamatcherna?

Dan: Jag försöker sova en hel del och tycker det är en skön avkoppling, sedan är det alltid lättare att hoppa in och åka fem timmar i buss när man har vunnit.

Jack: Det är något som hör till och man vant sig vid genom åren.

Matias: Jag brukar sitta där bak och spela lite spel med Mossestad (Fredrik) och Bang (Victor), det hör liksam till och något som man säkert kommer att sakna den dagen man lägger av.

Adam: Det blir som en livsstil som hör ihop med handbollen. Sedan är det så klart alltid lättare att åka hem när man vunnit.

Så spelas SM-finalerna 2022:

19 maj, 19.10: IFK Skövde–Ystads IF.

21 maj, 18.10: Ystads IF–IFK Skövde.

24 maj, 19.10: IFK Skövde–Ystads IF.

Ev. 27 maj, 19.10: Ystads IF–IFK Skövde.

Ev. 31 maj, 19.10: IFK Skövde–Ystads IF.

Artikeltaggar

Adam SamuelssonDan Beck-HansenHandbollJack ThurinMatias Helt Jepsen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.