Hoppa till huvudinnehållet

Föreningslivet tar ställning: ”Friidrotten är prio ett”

Publicerad:
Föreningspoolens Nathalie Welander, Kenneth Eriksson och Marcus Olsson.
Föreningspoolens Nathalie Welander, Kenneth Eriksson och Marcus Olsson. Foto: Jesper Sydhagen

Tibros föreningsliv är eniga om att kommunen bör investera i en anläggning som ersättning för nedgångna Snickarvallen.

– Nu förenas vi och inser att det är en friidrottsbana vi behöver, säger Marcus Olsson, Tibro föreningspool.

Föreningspoolen arbetar för föreningslivets utveckling och företräder medlemsföreningarna i kontakten med kommunen. Snart är nio föreningar anslutna.

Ordförande Kenneth Eriksson säger att en målsättning är att Tibro ska leva upp till epitetet idrottskommun.

– Det hoppas vi att vi ska leva upp till. Jag tror att föreningslivet i Tibro är ett av de större i Sverige.

Han menar att föreningarna generellt har tillgång till bra anläggningar.

– Vi har Rankåsområdet, vi har Sportparken. De är områden som är bas för väldigt många i vårt föreningsliv.

Friidrotten

Men alla idrottsdiscipliner har inte lika goda träningsmöjligheter. Föreningspoolens styrelse är enig om att en ny anläggning med moderna träningsmöjligheter för friidrott ska vara högsta prioritet.

– Prio två är att förvalta det befintliga på ett bättre sätt än vad man gör idag. Vi har anläggningstillgångar i Tibro, men det måste ju vårdas. De ska ju inte reagera förrän det har gått ner totalt, säger Kenneth.

Friidrottsanläggningen Snickarvallen är 82 år gammal och sedan länge uttjänt, menar Nathalie Welander, som är styrelseledamot i Föreningspoolen och engagerad i Tibro AIK Friidrott.

– Varför ska vi springa runt där med våra barn? Det är osäkert för dem att vara där och det är farligt på sina ställen. Det borde vara en väldigt viktig fråga att få en säker plats där barnen kan idrotta utan att riskera att skada sig.

Hon menar att en ny anläggning kommer att kunna brukas av andra föreningar också. Idag tränar man tillsammans över föreningsgränserna.

– Det finns ett bra samarbete och man har ännu bättre möjligheter att träna på ett bra sätt om det finns bra banor. Då tror jag att samarbetet växer ännu mer.

– Det är viktigt att den är modernt utformad och passar många olika behov.

Skaderisk

– Där finns ingen annan förening som är i närheten av att behöva idrotta där man riskerar skada sig, säger Marcus Olsson.

– Hade inte Föreningspoolen funnits då hade Tibro AIK kämpat för ytterligare en fotbollsplan just nu. Och hockeyn hade kämpat för en isyta till. Men nu förenas vi och inser att det är en friidrottsbana vi behöver.

De är överens om att friidrottsanläggningen bör läggas i Sportparken. Det underlättar skötsel, gynnar föreningssamarbetet och tillgängliggör den för flera närliggande skolor.

– När vi pratar om att utveckla Sportparksområdet vill vi vara med i den diskussionen. Det är oerhört viktigt att skapa samverkansgrupper där vi är med och tycker i frågorna.

På onsdag hålls ett panelsamtal där politiker ska svara på frågor från föreningslivet. Många föreningar har anmält sig. Föreningspoolen är klar över vilket ämne de tänker ta upp.

Artikeltaggar

FriidrottTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.