Hoppa till huvudinnehållet

Specialcykel populär på Ekedals äldrecentrum: ”Skulle vilja cykla varje dag”

Publicerad:
Mait berättar att hon gärna skulle vilja ut och cykla varje dag.
Mait berättar att hon gärna skulle vilja ut och cykla varje dag. Foto: Amelie Länsberg Rylander

– Om man kunnat cykla förr men sedan inte kunnat göra det på länge så är det väldigt roligt att få cykla igen. Jag skulle vilja cykla varje dag, säger Mait.

Mait bor på Ekedals äldrecentrum och har fått prova den nya cykeln som blivit väldigt populär. För många väcker det många fina minnen till liv.

Cykeln, som kommunen köpt in, har funnits i huset några månader och nu har många i personalen fått utbildning i hur cykeln fungerar. Tanken är att äldre på alla avdelningar ska kunna boka en cykeltur även kvällar och helger framöver.

Mait får hjälp av Emma Pékar att komma upp på cykeln.
Mait får hjälp av Emma Pékar att komma upp på cykeln. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Elcykeln har en vridbar sits vilket gör det lättare att komma på och av. De kan också ta hjälp av till exempel en lift eller gåstol, förutsättningarna ser lite olika ut för olika personer. På pedalerna finns remmar att sätta runt fötterna och ett midjebälte ger mer stabilitet. Det är personalen som styr och trampar men ibland hjälper den äldre till vilket ger bra träning för benen.

Efterfrågat

Mait, Mary, Eva, Gunnar och Berit åker gärna på en cykeltur tillsammans med Emma Pékar eller någon av de andra ur personalen.
Mait, Mary, Eva, Gunnar och Berit åker gärna på en cykeltur tillsammans med Emma Pékar eller någon av de andra ur personalen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Emma berättar att många ville prova cykeln redan när de introducerade den för några veckor sedan. Och de som testar blir väldigt nöjda. Berit, Eva och Mary tycker det är stimulerande och gillar att få komma ut, se nya saker och platser.

– För mig är det ett förnämligt fordon, säger Gunnar. Jag kan inte köra själv för jag är 94 år. Bland det bästa är att få komma ut och komma nära naturen.

Emma menar att cyklingen blir ett bra tillfälle för egentid och en chans att lära känna varandra lite mer. Gunnar lyfter också att kommunikationen blir mycket lättare med den här cykeln jämfört med en tandemcykel där det är svårt att höra vad den andre säger.

Mait fick en åktur med cykeln, tryggt framförd av fritidsledare Emma Pékar.
Mait fick en åktur med cykeln, tryggt framförd av fritidsledare Emma Pékar. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Kommer längre

Både personalen och de boende uppskattar att kunna komma lite längre än vad som annars hinns med i rullstolen. För många av dem blir det en frihetskänsla och något som väcker gamla minnen till liv.

– Många har sagt när vi varit ute: Tänk så mycket jag cyklat förr. Och även om man inte är själv på cykeln så är ändå känslan av att cykla där, berättar Emma.

Nu kan de cykla runt Boulognersjön, Östermalm, in till centrala Skövde eller, som för Mait under måndagen, till Garpaparken.

”Det gick väldigt bra, jag behövde inte ens tänka på att styra” säger Mait glatt om sin premiärtur.
”Det gick väldigt bra, jag behövde inte ens tänka på att styra” säger Mait glatt om sin premiärtur. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

ÄldreCyklarEkedals äldrecentrumEkedals äldrecentrumMänskligtSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.