Ja tack till Nato

Insändare
PUBLICERAD:
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: Virginia Mayo
Jag har stor erfarenhet av att arbeta inom militärtjänsten. Jag har gjort militärtjänst som läkare i cirka två och ett halvt år extra på grund av att det fanns behov av läkare i förbanden. Jag var tio år vid andra världskrigets slut och bodde då i Hunnebostrand i Bohuslän.

Under flera år under efterkrigsslutet, hörde man sirener ljuda som test om de fungerade en gång i veckan. Det var tyska lastfartyg ständigt i hamnen i Hunnebostrand som tog granit till Hitlers monument i Tyskland. Jag gjorde frivillig värnplikt efter 16 års ålder som försvar för Hunnebostrand. Första gången jag var i Skaraborg åkte jag till Karlsborg med järnväg från Skövde centralstation för att göra värnplikt vid ett regemente i Karlsborg som då var garnisonsstad. Allt detta har ju försvunnit, inga sirener hörs längre.

Rysslands pågående hot och på somliga ställen i Sverige väcks hemvärnet till liv. Vi har ett ständigt pågående hot ifrån öst och därför bör vi göra som Finland och det är fullständigt självklart för mig att Sverige ska försvara sig. Gör vi inte det har vi ingen chans. Denna situationen liknar den som Hitler hotade Polen med då man på en månad annekterade Polen. Det finns ingen demokrati. Situationen i Ukraina är anmärkningsvärd. För övrigt passerade jag Ukraina och Belarus för tre år sedan men då var det inget krig. Nato – ja tack!

P-O Elfstrand

Före detta värnpliktig barnläkare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.