Kulturen ska inte vara gratis

Insändare
PUBLICERAD:
PerOlof Clifford tycker inte man ska vänja befolkningen vid att kultur är gratis.
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT
Jag blir så glad när jag läser att nystartade kulturföreningen "Hjo 365", med stöd av Hjo kommun, rivstartar sina aktiviteter med att bjuda in till en garanterat oförglömlig konsertupplevelse när Göteborg Wind Orchestra möter Sveriges soulkung Samuel Ljungblahd och The Silver Lining den 2 juni.

GWO är ett ambitiöst projekt för att stötta stötta blåsmusiken. Orkestern understöds av Region västra Götaland och det gör att biljettpriset blir mycket resonabelt när de har sina konserter. I höstas gjorde man konsert med Ale Möller till samma pris. Normalt skulle priset varit minst det dubbla.

En kulturförening i Hjo som stöttas av kommunen så de kan anordna musikaliska upplevelser till ett mycket bra pris är en bra grogrund för att stimulera musiklivet i den egna kommunen.

Skövde kulturförvaltning som inte har några pengar att stötta en egen kulturförenings dyrt arrangerade kulturupplevelser bjuder på gratis underhållning för skattemedel med artister utifrån i något som kallas Skövde City Week. Likaså ska det enormt dyra kulturtorget i sommar fyllas med så kallad gratis underhållning med heltids artister utifrån. Kultur är inte gratis och ska inte vara gratis för i slutänden så lurar men både sig själva och publiken som vänjer sig vid att allt är gratis. Kommunen brukar därefter ta igen på gungan det de förlorar på gratiskarusellen.

Ge folket skådespel så märker de inte hur det är egentligen.

PerOlof Clifford Johansson

Inspiratör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.