Har blivit ett krig på autobahn

Insändare
PUBLICERAD:
I sin insändare skriver Dieter Dunedal om läget för lastbilschaufförer från Ryssland och Belarus ute i Europa.
Foto: Patrick Pleul
Följderna av kriget i Ukraina har blivit ett krig på autobahn och parkeringsplatserna i Europa. De cirka tusen lastbilarna från Ryssland och Belarus kommer ingenstans sedan krigsutbrottet i Ukraina på grund av att de inte kan använda sina kreditkort som är spärrade.

De kan inte tanka diesel till sina lastbilar och inte köpa mat och vatten. De kontanter som fanns är slut för länge sedan. Lastbilarna från Ryssland och Belarus har bildat egna grupper och står längst bort på parkeringsplatserna. Ukrainarna i sina lastbilar ser ju inte dessa som vänner precis även om de inte deltar i kriget.

Chaufförerna från Ryssland vågar inte heller uttala sig om kriget i Ukraina för att de är oroliga för repressalier när de kommer hem till Ryssland. De bor i sina lastbilar med fördragna gardiner. I dag åker Röda korset ut med vatten och burkmat till chaufförerna från Ryssland och Belarus.

Det har även varit och är fortfarande problem för de få lastbilarna från Ryssland och Belarus som rullar på autobahn. Personbilar kör om, lägger sig framför och bromsar kraftigt. Det medför att lastbilen får bromsa in kraftigt, vilket kan orsaka kökrockar. De kör även upp jämsides för att tränga dem mot avbärarräcket. Sammanstötningar med ukrainare och bilar från Ryssland har ägt rum på autobahn och även på parkeringarna har meningsskiljaktigheter förekommit med polisingripanden som följd.

Detta agerande är ju totalt livsfarligt för de oskyldiga trafikanterna på autobahn.

Dieter Dunedal

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.