Dags att öka publikkapaciteten i Arena Skövde

Insändare
PUBLICERAD:
Josef Fransson vill se åtgärder för att kunna ta in mer publik i Arena Skövde.
Foto: Erica Augustsson
IFK Skövde spelar åter SM-final i handbollen och till skillnad från förra året, som var drabbat av corona-restriktioner, så är det nu fullsatta läktare och där biljetterna är slut lika fort som de släpps. Av de fyra lag i handbollsligan som gick till semifinal kan vi dock konstatera att respektive hemmaarena skiljer sig stort gällande publikkapacitet.

Störst är IFK Kristianstads och Sävehofs hemmaarenor som rymmer hela 5200 respektive 4000 åskådare. Efter det följer Ystads IF vars hall tar in uppemot 2900 personer. Sist i detta sällskap kommer IFK Skövde där maxkapaciteten ligger på cirka 2500, men där endast 1746 stycken är sittplatser.

Skövde är tveklöst en handbollsstad med över 30 raka år i högsta serien. Ska vi fortsätta att vara med i den absoluta toppen kan det dock vara dags att fundera på just publikkapaciteten. Arenan har sedan den byggdes tjänat Skövde väl, men förutsättningarna förändras på 20 år. Jag menar därför att Skövde kommun snarast bör påbörja en förstudie för vilka åtgärder man kan göra på såväl kort som lite längre sikt för att utveckla arenan.

Några saker man enligt mig bör se över är:

1. Att bygga en ny läktare på östra kortsidan

2. Se på lösningar för att få in läktarsektioner i mitten av planen vilka utgör utrymningsvägar

3. Att frångå konceptet med skjutbara läktare och två planer, vilket skulle kunna öppna för brantare läktare med fler stolsrader. Detta är bara exempel på tänkbara åtgärder och en förstudie skulle kunna titta på konsekvenser av flera olika vägval. Kanske finns dessutom företag som kan ta delar av investering i utbyte mot exponering. I ett växande Skövde kan detta också locka andra evenemang till Skövde där dagens arena är för liten.

Josef Fransson (SD)

Kommunpolitiker och riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.