Hoppa till huvudinnehållet

Invigning närmar sig för Kulturlabbets nya lokaler: ”Mer än bara en mötesplats”

Publicerad:
I cafédelen finns en öppen scen, där kommer det kunna bli framträdanden av den som känner sig manad.
I cafédelen finns en öppen scen, där kommer det kunna bli framträdanden av den som känner sig manad. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Ett hus med många rum för mycket kreativitet. Så skulle Kulturlabbets nya lokaler kunna beskrivas. Den 3 och 4 juni är det invigning men SLA har redan fått en smygtitt.

När Kulturlabbet fick frågan om att flytta in i Eric Ugglas var det inte svårt att säga ja. De ville gärna vara med och fylla de stora lokalerna med liv och rörelse. Det centrala läget ser de som en fördel. De riktar sig till ungdomar i åldern 13 till 25 år och målet är att det ska vara öppet så mycket som möjligt. Mycket fokus ligger på att alla ska känna sig välkomna delaktiga och ungdomarna själva har namngett rummen och gjort konst som pryder väggarna.

– Vi är mer än bara än mötesplats, säger Lena. Vi är ett ungdomskulturhus där vi ska ha skapande verksamhet för ungdomar på olika sätt. Det ska vara enkelt och naturligt att komma till huset, allt ska vara öppet.

Samarbeten med många

Lena Lillienberger, föreståndare på Kulturlabbet, hoppas att många ungdomar kommer komma och trivas.
Lena Lillienberger, föreståndare på Kulturlabbet, hoppas att många ungdomar kommer komma och trivas. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Lena berättar att Kulturlabbets verksamhet kommer ske i samverkan med många andra föreningar, studieförbund och organisationer. Till exempel samarbetar de mycket med skolor och högskolan i Skövde när det gäller avancerad teknik. Med hjälp av personer som tidigare jobbat inom skolan kommer de kunna erbjuda läxhjälp för de ungdomar som vill, främst gäller det matte, NO eller SO.

Ett rum kommer vara avsett för läxläsning, något som redan är efterfrågat.
Ett rum kommer vara avsett för läxläsning, något som redan är efterfrågat. Foto: Amelie Länsberg Rylander

De flesta rummen i huset är utrustade med teveapparater, kopplade till Chromecast. Det finns influencerrum där färgskalor och ljussättning är anpassad för att vara Instagramvänligt. De har också rum som är bra när man ska göra poddar, filma med greenscreen och så vidare.

Ett av rummen där man kan filma eller göra podcasts.
Ett av rummen där man kan filma eller göra podcasts. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Invigning

Oskar Abrahamsson, projektledare för invigningen, ser fram emot att kunna slå upp dörrarna och ta emot ungdomarna.
Oskar Abrahamsson, projektledare för invigningen, ser fram emot att kunna slå upp dörrarna och ta emot ungdomarna. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Den 3 och 4 juni är det invigning med späckat program. Det börjar med en formell invigning klockan 9:00 på fredagen, därefter blir det olika workshops och musikinslag. En av höjdpunkterna kommer enligt Oskar Abrahamsson, projektledare för invigningen, bli en akustisk spelning med Cornelia Jacobs.

Se fler bilder från Kulturlabbet nedan.

Högst upp i Kulturlabbet finns en musikstudio där man själv, eller med hjälp av fritidsledare, kan spela in och komponera egen musik.
Högst upp i Kulturlabbet finns en musikstudio där man själv, eller med hjälp av fritidsledare, kan spela in och komponera egen musik. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Under invigningen kommer man bland annat kunna prova på några gamla hederliga brädspel.
Under invigningen kommer man bland annat kunna prova på några gamla hederliga brädspel. Foto: Amelie Länsberg Rylander
En stor garderob håller på att ställas i ordning där man kan klä ut sig. På invigningen kommer det även finnas fotobås för den som vill föreviga ögonblicket.
En stor garderob håller på att ställas i ordning där man kan klä ut sig. På invigningen kommer det även finnas fotobås för den som vill föreviga ögonblicket. Foto: Amelie Länsberg Rylander
Influencerrummet är inrett på ett Instagramvänligt sätt.
Influencerrummet är inrett på ett Instagramvänligt sätt. Foto: Amelie Länsberg Rylander
På entréplanet finns bland annat en tvspelshörna.
På entréplanet finns bland annat en tvspelshörna. Foto: Amelie Länsberg Rylander
I Gothia Corner kommer Johan Larsson, digital kulturutvecklare, engagera sig i ungdomar som är intresserade av e-sport och coachning för ett hälsosamt spelande.
I Gothia Corner kommer Johan Larsson, digital kulturutvecklare, engagera sig i ungdomar som är intresserade av e-sport och coachning för ett hälsosamt spelande. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

Högskolan i SkövdeInfluencerKonserterMusikPodcastSkövdeUngdomar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.