Tuffa år väntas framåt: ”En stor osäkerhet”

Publicerad:
Maria Vaziri, ekonomichef Skövde kommun, säger att hon inte är orolig för 2022 men osäkerheten är betydligt större för kommande år. Foto: Anneli Malm

Hög inflation och ökade kostnader är en utmaning för Skövde kommun framöver. Vissa delar finns det täckning för, andra delar är svårare att förutspå. Även om skatteprognosen framåt är god äts den upp av de ökande priserna.

Hög inflation med ökade räntor som följd och till det rejäla prisökningar. Det är svårt att förutspå hur det kommer att påverka kommunen i dagsläget och än är den första ekonomiska uppföljningen för 2022 inte klar än.

– Men vi har ett starkt resultat på 124 miljoner kronor i budget och vi ser inget så alarmerande att vi ändå inte tror på ett gott resultat vid årets slut, säger Maria Vaziri, Skövde kommuns ekonomichef.

Inte orolig för 2022

För de ökade priserna är en del säkrade enligt Maria Vaziri med upphandlingar på olika varor som gäller året ut.

– Räntor har vi även säkrade på olika långa tider framåt. Just för 2022 känner vi oss inte oroliga utan det kommer vi hantera. Men det är en utmanande tid framåt och en stor osäkerhet.

Mer osäkert framåt

De politiska partierna ska lägga fram sina budgetförslag till kommunfullmäktige i juni då det ska tas beslut om budgeten för 2023 och plan för 2024 och 2025.

– Här är det osäkert, minst sagt. Vi lade fram ett underlag från tjänstemännen vid månadsskiftet mars, april och det har hänt en del sedan dess inte minst kring kostnadsökningar.

Arbetet pågår nu med att analysera och se hur de tror att det kan förändras framåt.

– Det är otroligt komplext och svårt, det är verkligen ingen som vet. Man får lyssna på vad andra har för gissningar, bedömningar, analyser och försöka skapa sin bild av hur vi ska agera i kommunen kopplat till 2023.

Är det en större utmaning mot hur det har varit över tid?

– Ja, det har varit rätt goda år för kommunen de sista åren, man trodde inte det när pandemin kom. Men med facit i hand så blev det goda år eftersom vi hade en lägre efterfrågan på våra tjänster och att skatteutvecklingen inte blev så svag som man trodde. Dessutom fick vi mycket statsbidrag för att kompensera för ökade kostnader och sänkta skatter som i praktiken inte blev så stora.

Skatt och prisökning

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har nyligen släppt sin senaste ekonomirapport.

– De beskrev att vi är i en positiv återhämtning av ekonomin efter pandemin, vi är i en högkonjunktur. Skatteprognosen är på runt fyra procents ökning och det är en bra nivå. Så trots kriget, komponentbrist och att inflationen är väldigt hög så tuffar väldigt mycket på väldigt bra just nu.

Samtidigt flaggar SKR för tuffare tider för kommunerna nästa år.

– Problemen är de väldigt snabbt ökande priserna. Bedömningen SKR gör är snabbt ökande priser på 4,7 procent som urholkar skatteunderlaget på 4,1 procent med 0,6 procent.

En stor utmaning för kommunerna är de rejält ökade pensionskostnaderna framöver som också påverkas av inflationen men även ett nytt avtal och löneökningar.

– Det har vi haft koll i god tid och vi har täckning för det i vår budget och samma sak för räntorna.

Inte full täckning

Men hur inflationen och prisökningar påverkar generellt är mer svårt att förutse.

– Vi vet att livsmedelspriserna ökar. Sektor service har flaggat för att de behöver kompensation för det. I budgetunderlaget för 2023 har vi med en viss täckning till dem men om det kommer räcka vet vi inte, säger Maria Vaziri och tillägger:

– Men vi har inte täckning fullt ut för alla prisökningar som kommer eller om lönerna blir högre än vad vi har utgått från i vårt utgångsförslag och då kommer det drabba våra nämnder. Vi har inga svar på det här just nu, vi har ett val i höst och vi får se vem som styr med vilken budget. Det här får vi hantera allt eftersom när vad vi ser vad det faktiskt blir, då får vi hitta olika vägar och vi kommer behöva göra justeringar.

Ökar kostnaderna generellt med fem procent innebär det 35 miljoner kronor i driftsbudgeten som de behöver hitta täckning för.

Oklart om sparkrav

Om det kan handla om sparkrav på nämnderna eller om de kompenseras till bekostnad av något annat är inget hon kan svara på idag.

– Vi har en stark ekonomi i grunden men därmed kan det ändå bli tufft när det blir kostnadsökningar för då är det den budgeten vi har här och nu som ska räcka till. Det är lite som hemma man kanske inte springer till banken och tar ut sparpengar för att klara dagliga inköp utan man försöker få det går ihop.

Artikeltaggar

SamhälleSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare