Handbollsmålvakten som gjort karriär inom fordonsindustrin

Melita Maars är den före detta elithandbollsmålvakten som med framgång gör civil karriär inom fordonsindustrin.
Men egentligen tänkte hon bli polis.
– Jag hoppade av polishögskolan. Två veckor in på utbildningen började vi skjuta med vapen och då insåg jag att det inte var min grej, berättar den 49-åriga Skövdebon.

För den handbollsintresserade kanske inte namnet Melita Maars ringer några klockor, men säger man däremot Ahmetasevic är det säkert desto fler som känner till henne. Det var hennes efternamn när hon var aktiv och framgångsrik elitmålvakt inom handbollen.

Hon började som femåring i Skövde HF och slutade mer än 25 år senare efter många år i den högsta serien. Handbollen har betytt mycket för henne.

– Totalt sett har nog handbollen fostrat mig till den jag är idag, säger hon och nämner ord som engagemang, drivkraft och ödmjukhet.

Vid sidan om handbollskarriären var siktet inställt på att bli polis, men att skjuta var inget för henne och hon valde att lägga polisyrket åt sidan.

– Jag gillade allt annat med polisen, men det var det som avgjorde det. Hade jag klarat av den tröskeln hade jag nog jobbat inom poliskåren idag, funderar hon.

Började som montör

Istället tog hennes yrkeskarriär en annan vändning. Eftersom hon hade hoppat av polishögskolan var det för sent att söka någon annan utbildning och Melita började som montör på Volvo i Skövde. Det var första steget in i fordonsindustrin som har blivit hennes bransch.

– Jag insåg rätt fort att teknik var något kul och något som jag egentligen brann för. Jag nöjde mig inte med monteringen och med deras hjälp utvecklades jag till olika roller, fortsätter hon.

I 20 år jobbade hon på Volvo personvagnar i Skövde, men längs vägen har hon också utbildat sig och steg för steg tagit kliv vidare i det civila arbetslivet. Sedan 2004 har hon jobbat som senior projektledare i olika konstellationer inom fordonsbranschen.

Än i dag minns jag hennes ord om att man måste följa sitt hjärta och det man tror på.
— Melita Maars

2010 slutade Melita i Skövde och i stället blev hon konsult, men fortsatte inom fordonsindustrin och Volvo. Hon blev ansvarig för ett projekt på Volvo GTO i Köping och jobbade med utvecklingen av Volvos automatiska växellåda I-shift.

Projektet skulle bara pågå i sex månader, men fortsatte under sex år. Efter det vände hon blicken västerut och numera pendlar Melita till Göteborg. Hon jobbar för CEVT (China Euro Vehicle Technology) som är kinesiska Geelys produktutvecklingscenter i Sverige. Hon har varit där sedan 2016.

– Sex år har gått fort och det känns som igår när jag tackade ja till CEVT, funderar Melita.

Under sina år på CEVT har hon jobbat mycket med utveckling av framtida bilar.

– Det man ser i dag, med Volvo Recharge till exempel, höll vi på med redan för sex år sedan. Jag har varit med i ett tidigt skede i utvecklingen av elektriska bilar, fortsätter hon.

Senare i år fyller Melita 50 år och utlovar ett ordentligt firande. | Johan Espefält

Trots att hon har rest mycket och såväl jobbat som spelat handboll i klubbar på andra orter så har hon aldrig flyttat från Skövde utan har blivit kvar.

– Jag har alltid haft känslan för små städer och man behöver inte bo i en stor stad för att utvecklas, menar hon.

Inga problem att pendla

Det har i sin tur inneburit mycket pendlande, men det är något som hon tar med ro.

– Jag har aldrig sett det som ett problem eller en begränsning, men om det öppnar sig en chans när barnen är större och utflugna kanske man funderar på det och vad som är bäst egentligen, säger Melita, som har barnen Elena och Leon, födda 2004 och 2008.

Handbollen fick tidigt en stor plats i hennes liv och att hon blev målvakt föll sig ganska naturligt.

– I början när man är liten får man ju testa på lite olika positioner, men det kom rätt fort att jag skulle stå i mål. Jag var latheten själv och jag ville inte passa bollen. Då sa dem att du kan stå i mål, berättar Melita med ett skratt.

Bara 14 år gammal fick hon debutera i Skövde HF:s A-lag när de ordinarie målvakterna var skadade.

– Att spela inför ett fullsatt Idrottshallen var nervöst, men det gick bra. Jag kommer inte ihåg vilka vi mötte utan vet bara att jag skulle in och att det inte var mycket förberedelser. Men jag tror faktiskt att vi vann matchen, säger Melita om A-lagsdebuten.

Jag skulle bryta bollen, men missbedömde och kollisionen var total.
— Melita Maars

Skövde HF spelade i division 1 och allsvenskan på den tiden och 2001 när Melita var 19 år bytte hon till Skara HF, eller Stenums IF som föreningen hette då. Att byta till rivalen på andra sidan berget var inte helt okontroversiellt, men hon kände att det var nödvändigt för att få spela på en högre nivå, fortsätta utvecklas och kanske få chansen i landslaget. Melita minns ett samtal med Annliz Frisk, som var ordförande i Skövde HF.

– Hon förstod mig och önskade mig faktiskt lycka till. Än i dag minns jag hennes ord om att man måste följa sitt hjärta och det man tror på, säger Melita med värme.

Melita på den tiden hon spelade handboll. Hennes främsta merit på elitnivå är ett SM-silver med Stockholmspolisen.

Efter åren i Skara fortsatte hon i Stockholmspolisen, där hon tog ett SM-silver, innan hon avslutade karriären med några säsonger i division 1 med Eskilstunaklubben Göksten.

En kollision med en motståndare i en match gjorde att hon skadade sig ordentligt och efter det kom hon aldrig riktigt tillbaka även om hon försökte spela vidare.

– Jag skulle bryta bollen, men missbedömde och kollisionen var total, säger Melita, som 2003 motvilligt lade handbollen på hyllan.

– Hade inte det hänt hade jag nog hållit på i minst tio år till. Jag var skadefri för övrigt, vältränad och en målvakt blir ju bara bättre desto äldre de blir, fortsätter Melita, som senare i år fyller 50.

– Det ska faktiskt bli kul att fylla år, bjuda in folk och få fira det, säger hon och utlovar ett rejält firande i september när hon jubilerar.

– Dem som känner mig vet. Det blir alltid en stor fest när jag fyller jämnt, avslutar Melita med ett glatt leende.

Publicerad: