Smygpremiär för historisk Skaraborgsfilm: ”Byggd på ett verkligt rättsfall”

Publicerad:
Filmen handlar om soldaten Sven som ställs inför rätta efter ha deserterat. Foto: Carl Olsson/Andreas Olsson

En historisk, mytologisk thriller med inslag av fantasy, skräck och kärlek. Så beskrivs filmen Desertören som bygger på ett verkligt rättsfall från 1700-talets Skaraborg.

Filmen handlar om soldaten Sven som deserterar från sitt regemente, grips och döms till döden. För att rädda sitt liv måste han övertyga domaren om att han inte hade något val och det han berättar skrämmer alla i rättssalen.

För manus och regi står Skövdebördige John Tornblad. När han i en doktorsavhandling läste om det här fallet hade både han och producenten Johan Fågelström svårt att släppa det.

– Johan såg också att det fanns något märkligt i berättelsen som han fastnade för. Då kände vi: Vi har ju den här berättelsen, ska vi testa att göra den?

John Tornblad har skrivit manus och regisserat medan Johan Fågelström varit producent.
John Tornblad har skrivit manus och regisserat medan Johan Fågelström varit producent. Foto: Karl-Filip Karlsson

Lokala kopplingar

Att filmen spelades in i Skövde med omnejd var ett givet beslut.

– Desertören är byggd på ett verkligt rättsfall från Skaraborg så vi kände att det är här den ska göras.

Scenerna från rättegången är inspelade på Ryttmästarbostället, andra delar är inspelade i skogarna kring Lerdala, på Kinnekulle och Karlsborgs fästning. Det finns flera lokala statister och skådespelare i filmen.

Inspelning

Under ett år pågick inspelningarna som delades in i mindre perioder och berättelsen skapades kollektivt under tiden.

– Jag hade ett slags skelett och en tanke med vad jag ville säga med berättelsen men alla har bidragit till själva berättelsen med olika infallsvinklar.

Smygpremiär

Den 1 juni klockan 18:30 är det förhandsvisning på Odeon i Skövde och efter sommaren blir den officiella premiären. Filmen kommer visas i Sverige men är främst gjord för en internationell marknad.

Filmvisningen är ett samarrangemang mellan Skövde Filmstudio, Studiefrämjandet i Skövde och produktionsbolaget Affekt Film. Biljetterna delas ut gratis. Tove Frenger, ordförande för Skövde Filmstudio, ser fram emot smygpremiären och tror att många gillar att det är inspelat här:

– Det är nästan det som drar mest. Folk gillar att se lokala grejer.

Artikeltaggar

Bio OdeonFilmHistoriaRyttmästarboställetSkaraborgSkövdeSkövde filmstudioThriller

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare