Intåget i Ukraina var inte avgörande

Insändare
PUBLICERAD:
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Foto: Martin Sylvest
I SLA (17/5) välkomnar Anders G Johansson (M) majoriteten för Nato-anslutning. Utan att gå in på detaljer i inlägget har jag synpunkter på hur denna majoritet skapats. Rysslands intåg i Ukraina var utlösande men inte avgörande.

Medias rapportering och oppositionens målmedvetna redogörelse för de faror som därmed hotar Sverige samtidigt som man bagatelliserat de skyldigheter ett medlemskap medför har skapat läget. Grunden i dessa farhågor får en allvarlig knäck när man redan dagen efter att sossarna krupit till korset köar framför mikrofonerna för att förklara hur litet det omedelbara hotet för ryska åtgärder är.

Utan att vara sosse har jag respekt för deras hantering av ärendet. Att gå till val med frågan olöst och där opinionen, om än med liten marginal, inte stämde med deras grunduppfattning var svårt. Det är inte första gång beslut fattas i demokratins namn som senare kommit visa sig mindre klokt men nu hamnar vi där och nu gäller det göra bästa möjliga.

Vad är det då som kommit mer än 40 procent av befolkningen att vara tveksamma eller rent av motståndare till anslutning? I första hand är det effekten på Rysslands hårt indoktrinerade befolkning. Vi må upprepa att Nato är en försvarsorganisation hur många gånger som helst om det inte når dem. När vi istället till leda upprepar hur ett medlemskap ger oss bättre styrka och strategiska fördelar är det ett budskap som säkert går fram, att det gäller försvar försvinner på vägen. Detta har redan lett till att Putin har stärkt sin ställning bland sympatisörer sista tiden. Mot bakgrund av en krigföring som gränsar till fiasko kan man inte blunda för att en desperat Putin trycker på fel knapp med opinionens välsignelse.

Vi måste sluta se Ryssland som en gangsterstat. Det är Putins förvrängda historiesyn och de planer den frammanar som skapat läget. Alla ansträngningar måste göras för att nå den breda ryska allmänheten med andra budskap. Det kan inte vara omöjligt när man kan avliva generaler som står med telefonen i handen. Öga för öga och tand för tand har aldrig löst några kriser. Ukraina har inget val men vi som står utanför borde kunna tänka i andra banor.

Holger Larsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.