Hoppa till huvudinnehållet

Populärt arrangemang tillbaka – men pandemin har satt sina spår

Publicerad:
Öivin Tronstad, Katarina Blad och Emma Edqvist tar en promenad på Hertig Johans gata – i augusti förvandlas den till festivalgata eftersom Matfestivalen inte längre ska vara i Kyrkparken.
Öivin Tronstad, Katarina Blad och Emma Edqvist tar en promenad på Hertig Johans gata – i augusti förvandlas den till festivalgata eftersom Matfestivalen inte längre ska vara i Kyrkparken. Foto: Roland Svensson

Matfestivalplaneringen pågår intensivt och det är klart att bland andra Svenne Rubins underhåller, arrangörerna hoppas även på en ”stor svensk artist”. Men även om festivalen är efterlängtad så finns det bekymmer – restaurangerna som hade det tufft under pandemin har nu svårt att få personal.

Skövdeborna är vana vid att det den sista helgen i augusti är full fart i centrum som blir både tivoli och festivalområde med mat och underhållning. Efter att pandemin satte stopp för festligheterna under 2020 och 2021 är det dags i år igen.

Svenne Rubins spelar

Next Skövde och kulturenheten, Skövde kommun, har nu fullt upp med planeringen. Det är mycket som ska fixas och mycket som ska bokas och gå i lås.

Matfestivalen och andra evenemang återvänder: ”Härligt glädjebesked”

Många av de artister som ska underhålla på festivalen är redan bokade, även om arrangörerna inte vill gå ut med allt redan.

– Men vi kan säga att musikgruppen Svenne Rubins kommer och även barnfavoriterna Jessie och Jecko. Vi arbetar även med en stor svensk artist som vi snart hoppas få klart med, men det är inget vi kan avslöja än, säger Emma Edqvist, kommunikatör, Katarina Blad, evenemangsansvarig, båda Next Skövde, och Öivin Tronstad, scen- och evenemangschef Skövde kommun.

Blir festivalgata

De tre går på Hertig Johans gata, den gata som i år blir mer central i Matfestivalen. Här kommer mattälten att sättas upp och gatan binder ihop festivalområdet – från Kulturhustorget och den stora scenen där och upp till Hertig Johans torg.

Beslutet är fattat - Matfestivalen ställs in

– I år får arrangemanget inte vara i Kyrkparken på samma sätt som tidigare eftersom parken renoverats, det är bara barnområdet som blir i parken.

”Fick slita hårt”

Normalt brukar ett 20-tal restauranger delta i festivalen och målet är att det ska bli lika många mattält i år.

Ett öde Hertig Johans torg en kylig dag i maj, men i augusti är det betydligt mer liv och rörelse här när Matfestivalen är tillbaka, hoppas Emma Edqvist, Katarina Blad och Öivin Tronstad.
Ett öde Hertig Johans torg en kylig dag i maj, men i augusti är det betydligt mer liv och rörelse här när Matfestivalen är tillbaka, hoppas Emma Edqvist, Katarina Blad och Öivin Tronstad. Foto: Roland Svensson

– Men pandemin var väldigt tuff för restaurangbranschen och många fick slita hårt, nu har de problem att få personal till sin ordinarie verksamhet, det märker vi tydligt när vi pratar med dem. Så nu handlar det om att de ska få in personal för festivalen och att orka. Men vi är optimistiska och hoppas att det går att lösa, säger Emma Edqvist.

Artikeltaggar

MatfestivalenNext SkövdeNöje/KulturSkövdeSkövde kommunSvenne Rubins

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.