Det är synd om Skövdes invånare

Insändare
PUBLICERAD:
Skövde flygplats.
Foto: Roland Svensson
Det är inte synd om flygklubbarna och vuxna gubbar utan det är synd om Skövdes invånare och de som är genuint oroliga för sina jobb. De ska absolut vara det då kommunen kapar av en gren som är så viktig för kommunikationer med omvärlden.

Sverige är för litet för kommunen vad gäller utveckling av industrin och för den delen även kommunerna runt om Skövde, så därför behövs Skövde flygplats som en mycket viktig länk ut i världen. Dock har kommunen sett till att inte utveckla flygplatsen genom på tok för dyra kostnader för att flygbolag ska nyttja flygplatsen. Man har prisat ut sig, medvetet.

Flygbolaget som kör för större företag i Skaraborg, inga nämnda - inga glömda, står på och flyger från Bromma för det är billigare. Man har i kommunen heller inte jobbat för att försöka få hit något commuter-bolag som flyger på Kastrup (en timme) och Heathrow (tre timmar) för kontakter långt ut i världen. Varför ska man behöva ta vägen över Arlanda för att komma ut i världen?

Idag kan nya Svensk ambulansflyg inte landa i Skövde, all utrustning och säkerhet har man faktiskt kastat i soptunnan och vi i kommunen blev direkt av med minst 100 miljoner kronor, bortslarvat. Det ger heller inget ytterligare jobb på en av Skövdes större arbetsplatser, Skaraborgs sjukhus. Det har man kasserat och även möjligheten till specialistvård på andra sjukhus för Skaraborgarna har försämrats betydligt.

Kommunen med sitt flygplatsbolag har haft ett antal år på sig att utveckla flygplatsen på många sätt, men underlåtit att göra det. Man har heller inte klarat av att bygga ut den gamla flygplatsen Hasslum. Många tomter står fortfarande tomma. Vad är det då som säger att man ska kunna fylla nuvarande, ett betydligt större flygplatsområde?

Det kommer inte att hända utan man förstör i stället en mycket väl fungerande flygplats och i initialskedet är nu cirka 350 miljoner kronor borta, bortkastat. Kapitalförstöringen är ett faktum och det ska man verkligen vara orolig över, att vi har en kommunledning som inte förstår långsiktig ekonomi. Det och oviljan för att utveckla kommunen för fler arbetstillfällen ska man verkligen vara orolig över.

Det blev i stället: "Skövde, batteribolaget inte behövde”. Det är inte synd om flygklubbarna utan det är kommuninnevånarna som det är synd om.

Nils L

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.