Hoppa till huvudinnehållet

Årets idrottsstad skall utses: Skövde är med i kampen

Publicerad:
Reporter Jan Larsson
Jan Larsson
jan.larsson@sla.se
Aaron Lindström, Oscar Wendt, Jack Thurin, Lina Ljungblom och Max Friberg är profiler som bidrar till att sätta Skövde på idrottskartan.
Aaron Lindström, Oscar Wendt, Jack Thurin, Lina Ljungblom och Max Friberg är profiler som bidrar till att sätta Skövde på idrottskartan. Foto: Bildbyrån/TT/SLA

För tolfte gången skall SVT Sport utse Sveriges bästa idrottsstad. Såväl Skövde som Lidköping finns bland de kommuner som är med och konkurrerar.

37 kommuner har klarat kriteriet för att få vara med, vilket innebär att det finns minst fyra lag/föreningar på elitnivå inom totalt 26 olika sporter. Ett av dessa måste finnas med i den högsta ligan i de som räknas till landets sju största sporter.

Sedan räknas även individuella idrottare som presterar på en hög nivå in i underlaget.

Skövde kan luta sig emot IFK Skövde Handboll och Skövde HF, Skövde AIK:s fotboll. Softbolltjejerna i Skövde Saints samt Skövde IK i Hockeyettan.

Individuellt rör det sig om idrottare som är fostrade i en lokal klubb. Här handlar det om Jack Thurin (handboll), Max Friberg och Lina Ljungblom (ishockey), Aaron Lindström (parasport) och Oscar Wendt (fotboll).

När det gäller Lidköping handlar det mycket om bandy där Villas damer vann guld och herrarna silver. Lidköpings AIK som kvalade till elitserien finns också med precis som fotbollsdamerna i Lidköpings FK som spelar i Elitettan, samt tennisdamerna i Lidköpings TK.

Lidköpings individuella idrottare är Karin Johansson (kanot), Rasmus Dahlin och Jacob Peterson (ishockey), Ludvig Johansson, Tobias Nyberg, Martin Karlsson, Joel Broberg (bandy) samt Fredrik Norén (motocross).

Skall bli spännande att se hur Skaraborgs två största kommuner Skövde (57 000 invånare) och Lidköping (40 000) räcker i en konkurrens som naturligtvis är knivskarp.

Umeå vann senast

Umeå vann 2021 och har tagit hem pokalen tre gånger, Göteborg har lika många vinster.

Kalmar, Sundsvall och Örnsköldsvik är alla tillbaka på listan, samtidigt försvinner Vänersborg, Skellefteå och Mora som inte längre uppfyller kriterierna.

– För att vara nykomling har Kalmar rejäl medvind och bredd just nu, innebandylag i SM-final, lag uppflyttade till högsta serien i fotboll dam, basket herr och innebandy dam och ”FF” gjorde bästa resultatet på länge, säger Ola Bränholm som är ansvarig på SVT Sport på hemsidan.

Juryn består av medarbetare på SVT-Sport och flera expertkommentatorer plus 25 idrottsintresserade som får söka om en plats i juryn.

Vinnaren presenteras den 3 juli under SM-veckan i Linköping.

Fakta – Skövde

Lag och föreningar:

IFK Skövde (Handbollsligan herr) 2 i serien – SM-silver 2022

Skövde HF (handboll SHE dam) 9 i serien

Skövde AIK (fotboll Superettan) 2 i Ettan södra – upp via kval

Skövde Saints (softboll elitserien dam)

Skövde IK (hockey allettan södra) 10 i serien

Idrottare från kommunen på internationell nivå:

Oscar Wendt, fotboll

Jack Thurin, handboll

Lina Ljungblom (OS), Max Friberg (OS+VM) ishockey

Aaron Lindström (paralympics), alpint para

Artikeltaggar

Aaron LindströmJack ThurinLidköpings AIKLidköpings FKLina LjungblomMax FribergOscar WendtSkövde AIKSkövde IKSkövde SaintsSport

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.