Det är trenderna på årets studentbal: ”Alla är så hajpade”

Publicerad:
Det är bråda dagar för blivande student-trion Anna Järnehäll, Erika Andersson och Caitlin Sundin: ”Jag har inte fixat någon väska än, det blir säkert ett sista minuten-köp”, säger Erika. Foto: Alice Edenhed

Äntligen! Efter två års uppehåll är det studentbal igen. SLA hänger på Anna Järnehäll, Caitlin Sundin och Erika Anderssons i deras förberedelser. Och det är en viktig dag för tjejerna.

– Det är bara en gång i livet, säger de.

Om drygt två veckor gör den traditionella studentbalen comeback. En mycket efterlängtad sådan märker studenterna Anna, Erika och Caitlin då det är den första på tre år.

– Alla är så hajpade, säger Erika.

– Min klass var inte lika hajpade, men jag tror det är för att allt kostar så mycket. Balbiljetten kostar 1 300 sedan är det ju kläder på det.

– Det blir viktigare när man tänkt på det mycket. När man var liten tänkte man: ”nu är balen om några år”. Sedan har man väl alltid haft förhoppningen om att ha en riktig baldejt. Hade jag haft chansen till en baldejt hade jag tagit det. Nu måste jag ju hitta någon och sedan fråga ut och så, säger Anna, som menar att hetsen kring baldejt genererar mycket stress.

Anna har drömt om balen i många år, nu börjar det bli verklighet.
Anna har drömt om balen i många år, nu börjar det bli verklighet. Foto: Alice Edenhed

Tjejerna har bestämt sig för att de ska gå tillsammans till balen.

– Vi har några killkompisar på Kavelbro som vi pratat om att gå med. Men de var så osäkra på om de skulle gå. Så om de går kan vi lika gärna mötas upp där inne, säger Erika.

Klänningarna

Det viktigaste är trots allt balklänningen. Anna, Erika och Caitlin vill spara sina klänningar så det blir en överraskning på studentbalen men de kan avslöja att alla valt en i färgen blå.

Erika har köpt sin glittriga, mörkblåa klänning på nätet, Caitlin har köpt sin i Göteborg och Anna har köpt sin tvådelade, lite ljusare blå klänning i butiken Prinsessan i centrala Skövde.

– Klänningarna är lite billigare där än andra balklänningsbutiker, säger Anna.

– De dyraste ligger på 3 000 kronor, berättar Amira Risan, ägare av den lilla butiken och skrädderiet.

Här har hon jobbat elva år. Allt startade med en brinnande passion för sömnad, vilket också är en stor del av hennes verksamhet.

Amira Risan äger den lilla bal- och bröllopsklänning-butiken Prinsessan i centrala Skövde.
Amira Risan äger den lilla bal- och bröllopsklänning-butiken Prinsessan i centrala Skövde. Foto: Alice Edenhed

Den lilla butiken i Skövde har precis överlevt två riktigt tuffa år, då hon lever på att sälja klänningar till fest. Det gick precis runt tack vare att folk lämnade in sina kläder på lagning. Under hela 2021 sålde hon bara tre stycken klänningar.

– Det fanns inte student och inte bröllop, säger hon uppgivet. Jag tvingades stänga butiken i Töreboda. Skövde har gått lite bättre, det är en stor stad, fler går på bröllop och student här, säger Amira.

Hon märker att vi börjat leva som vanligt igen, i år har hon sålt 20-25 klänningar.

Blå och mörkgrön är de färger som går allra bäst. Och modellen som säljer bäst är de lite enklare med smal kjol och slits. Och de flesta vill ha klänning i satäng, eller satin som det också kallas.

Anna, Erika och Caitlins tips för balen

• Stretchig klänning som är skön att ha på sig

• Bred klack (om du vill ha höga klackar)

• Boka hår i god tid eftersom balen är på en söndag

• Ha en uppsättning i håret så att det inte blåser runt och blir stökigt

Utöver klänningen är det mycket runt om omkring som ska fixas.

– Jag har inte fixat någon väska än, det blir säkert ett sista minuten-köp, säger Erika.

– Min klänning är väldigt stretchig och skön men skorna är lite mindre sköna, skrattar hon.

Amira ser till att sy upp och fixa till klänningarna så de sitter som en smäck. Det kan ta dagar till veckor att sy upp en klänning, berättar hon.
Amira ser till att sy upp och fixa till klänningarna så de sitter som en smäck. Det kan ta dagar till veckor att sy upp en klänning, berättar hon.

Till klänningen är det högklackat som gäller.

– Det blev silverskor, typ alla ska ha silverskor, säger Erika.

– Mina är också höga. Jag går skumt i dem dock. Jag kommer dö, säger Caitlin.

– Caitlin hatade klackskor i högstadiet, det var hennes största fiende typ, säger Erika.

Vad har hänt i relationen mellan dig och klackar, Caitlin?

– Jag är okej med dem, jag ser bara lite konstig ut. Det var när jag började på estet och jag blev mer bekväm med mig själv tror jag.

Den 19 juni hoppas tjejerna kunna göra storslagen entré vid Arena Skövde i en cabbad bil.

Läs mer inför studenten här:

Anna, Caitlin och Erika tar studenten 2022 – SLA följer påStudenten 2022: "Betygen har påverkats negativt av pandemin”Studenternas glädjebesked – flakfirande och bal tillbaka: ”Ska bli sjukt kul”Polisen: Det här måste eleverna göra för att få åka studentflak

Artikeltaggar

Arena SkövdeKläderMänskligtSkövdeStudentbalStudenten

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare