Hoppa till huvudinnehållet

Moderaternas starke man drivande i krisbolag: ”Rasmus var högsta hönset”

Publicerad:
Rasmus Möller har styrt och ställt som mellanhand åt sin far i två krogar som fått klander av företagare, anställda och kommuner.
Rasmus Möller har styrt och ställt som mellanhand åt sin far i två krogar som fått klander av företagare, anställda och kommuner. Foto: Sören Turesson

Två krogar i Skaraborg har utpekats för ekonomisk misskötsamhet.

Ett av bolagen förlorade sitt serveringstillstånd och blev vräkt från hyrda lokaler. Det andra ligger i tvist med företag och har haft mängder av betalningskrav hos Kronofogden.

SLA och NLT har granskat verksamheterna och funnit att Rasmus Möller (M), oppositionsråd i Lidköping, har haft ett betydande inflytande i båda bolagen.

Granskningen som SLA och NLT gjort inleddes i april 2022 när Sjöterrassen i Mariestad förlorade sitt serveringstillstånd. Samtidigt kom det in tips till redaktionerna som berättade om företagare som inte fick betalt av restaurangerna. Det påstods att Rasmus Möller, moderatpolitiker i Lidköping, spelade en betydande roll för hur de två restaurangbolagen sköttes.

Eftersom han är en skattearvoderad heltidspolitiker i Lidköping med fokus på just företagande och näringslivet i kommunen, så fanns det skäl att undersöka saken.

Inte juridiskt ansvarig

Men först några ord om de två krogarna.

Karlsborgskrogen Idas Brygga ägs av Idas Brygga i Karlsborg AB som i sin tur är ett dotterbolag till Vänerbolagen Holding AB och är Karlsborgs mest populära restaurang. Den andra krogen, Sjöterrassen/Emils i Mariestad, har varit en gästmagnet i olika perioder. Bolaget bakom den verksamheten är Sjöterrassen AB.

Krogarna har de bästa lägena i respektive stad och har genom åren lockat mängder av gäster.

Båda restaurangbolagen har Jan Möller från Grästorp som ägare, huvudman och firmatecknare. Han är pappa till Rasmus Möller som själv inte har något juridiskt ansvar i företagen.

Rasmus Möller är därmed inte den person som skriver under kontrakt eller köpehandlingar. Det som fakta i granskningen däremot visar på är att han är en person med betydande inflytande över verksamheterna, något som vi återkommer till.

Allvarligt misskött

I fallet med Sjöterrassen i Mariestad så visar det sig att rörelsen haft stora ekonomiska problem med rekordmånga obetalda räkningar till leverantörer (se faktaruta).

Mariestads kommun har bedömt att rörelsen är så allvarligt ekonomiskt misskött att den inte är berättigad till servering av alkohol. Att dra in ett serveringstillstånd är en mycket ingripande åtgärd från en kommun. Bolaget bedöms systematiskt ha underlåtit att betala räkningar. Bolaget delar inte kommunens bedömning och har överklagat beslutet.

Nu har Mariestads kommun som hyr ut lokalen som Sjöterrassen bedriver verksamheten i, tröttnat. Den 1 juni överlämnades beskedet om vräkning personligen till företagets företrädare.

– Vårt tålamod har trutit. Vi har satsat en hel del pengar på folkparken och är inte nöjda med den leverans som varit från Sjöterrassen, säger Mariestads kommunalråd Johan Abrahamsson (M).

Sjöterrassen i Mariestad är vräkt från lokalen på Karlsholme och har förbud att servera alkohol.
Sjöterrassen i Mariestad är vräkt från lokalen på Karlsholme och har förbud att servera alkohol. Foto: Charlotte Ferneman

Rasmus Möllers roll

NLT och SLA har talat med fyra tidigare anställda samt har flera skriftliga källor som gör gällande att Rasmus Möller varit en viktig person i verksamheten även om Sjöterrassen haft en anställd platschef.

Ett sådant inflytande gällde löneutbetalningar som enligt NLT:s och SLA:s granskning varit ett stort återkommande problem både i Sjöterrassens och Idas Bryggas verksamhet. Lönerna släpade efter vilket skapade stora problem för den enskilde och innebar att flera i personalen inte ville jobba kvar.

Kocken Per-Erik Sundström och serveringsansvariga Sofie Strandlind Bäckström, uppger att det var Rasmus Möller som var högsta chef på Sjöterrassen säsongen 2021 när de var anställda.

– Allt gick via Rasmus, säger Per-Erik Sundström.

Rasmus Möller: ”Jag ville bara hjälpa till och är inte ansvarig”Jan Möller: ”Det är andra som varit driftsansvariga”

Tvingades tjata

Båda hävdar att de i juli och augusti respektive augusti tvingades tjata till sig sina löner och att de till slut hotade med att gå till Kronofogden eller Mariestads-Tidningen om de inte fick betalt.

– Rasmus var högsta hönset. Det var han som hade hand om lönerna. Flera gånger var lönen över en vecka försenad, säger Sofie Strandlind Bäckström.

Hon tvingades sätta hårt mot hårt, hävdar hon för att få den som hon uppfattade som ansvarig – Rasmus Möller – att betala:

– Man jobbar ju för att kunna betala sina räkningar. Så jag ringde till slut Kronofogden och frågade vad jag skulle göra. Sedan skickade jag ett sms och skrev att antingen betalar ni min lön som jag har rätt till eller så går jag till Kronofogden – och då fick jag den.

Sjöterrassen, även kallad Emils, har ett av Mariestads finaste kroglägen.
Sjöterrassen, även kallad Emils, har ett av Mariestads finaste kroglägen. Foto: Charlotte Ferneman

Halvår för sent

En som faktiskt gick till Kronofogden var Mikael Laage, kock från Lidköping. Ansökan lämnades in i oktober 2020. Hans ärende hamnade till slut i Skaraborgs tingsrätt.

– Sjöterrassen betalade fakturor väldigt sent och lovade betala vissa tider men höll inte det. Det handlade om ett halvår för sent. Fordringen jag hade var bara en räntefaktura på 7 000 till 8 000 kronor men det här var en principsak för mig. De drog på fakturorna så mycket de kunde, säger Mikael Laage.

Han uppger att han vände sig till både Rasmus Möller och Jan Möller för att få ut sina pengar. Parterna förlikades till slut.

NLT har tagit del av fakturor från 2019 från Mikael Laage till Sjöterrassen. De har Rasmus Möller som betalningsreferens.

SLA har sökt den före detta platschefen som inte vill uttala sig om verksamheten.

Kontakt med myndigheterna

Rasmus Möller har även varit formell kontaktperson till tidigare uthyrare av lokalen. Han anges som referens på hyresfakturorna från Föreningen Karlsholme folkets park för lokalerna som Sjöterrassen AB hyrde 2019.

Han är även den som företrätt bolaget i kontakter med alkoholhandläggaren i Mariestads kommun i januari 2022. Det uppger alkoholhandläggaren i Mariestad. I mejl skickar Rasmus Möller upplysningar om att bolaget betalt sin skatt och per telefon förklarar han varför Sjöterrassens årsredovisning blivit försenad.

Överklagade

Sjöterrassen AB överklagade kommunens beslut om indraget serveringstillstånd till förvaltningsrätten. Även här är Rasmus Möller aktiv genom att skicka in kompletterande uppgifter till domstolen om bolagets skattekonto.

När Mariestads kommun den 22 mars meddelar att Sjöterrassen är uppsagd från lokalerna, skickas beskedet till Rasmus Möllers mejladress.

Det är även Rasmus Möller som är företagets kontaktperson när Sjöterrassen söker omställningsstöd i februari 2022 hos Skatteverket – pengar som staten nu kräver tillbaks.

Skötte kontakten

Granskningen visar även att Idas brygga i Karlsborg har problem med betalningar.

Under två år har bolaget haft nära 90 mål hos Kronofogdemyndigheten, vilket är ett ovanligt stort antal – även för att vara under pandemitider.

Två varningar gällande lämpligheten att inneha serveringstillstånd har utfärdas mot bolaget av Karlsborgs kommun. Den senaste som kom i december 2021 angav ekonomisk misskötsamhet som orsak.

Bolaget har även hamnat i olika typer av tvister. Bolaget bakom restaurangen krävs på totalt 2,4 miljoner kronor i två civilrättsliga mål.

I det ena fallet är det dödsboet från tidigare ägare som gått till domstol och i det andra är det bemanningsföretaget Majola Restaurangkonsult AB som kräver bolaget på obetalda löner, med 1,8 miljoner kronor (se faktaruta)

Idas Brygga i Karlsborg hade upp emot 90 mål hos Kronofogden vilket är ett mycket stort antal även under pandemintider.
Idas Brygga i Karlsborg hade upp emot 90 mål hos Kronofogden vilket är ett mycket stort antal även under pandemintider. Foto: Per Engelbrektsson

Bygglovsregler

Rasmus Möller var den som hade kontakt med Majola mitt under pandemin 2021 och hyrde in deras personal till Idas brygga för sommarsäsongen. Enligt Majola har han varit Idas bryggas kontaktperson fram till stämningen, något han själv nekar till. Han står även som betalningsreferent på bolagets fakturor. Majola känner sig lurade på betalningen, ett påstående som Rasmus och Jan Möller avfärdar.

Karlsborgs kommun kräver samtidigt bolaget på totalt en halv miljon kronor i sanktionsavgifter där den största förseelsen innebar att Idas brygga börjat bygga en sportbar utan bygglov.

Enligt byggnämndens ordförande samt bygglovshandläggare i Karlsborg är det Rasmus Möller som informerats om skyldigheten att söka bygglov och haft ansvaret för dialogen i frågan med Karlsborgs kommun.

– Jag fick uppfattning att han var ägare, säger byggnadsnämndens ordförande Anders Lundgren.

Rasmus Möller (M) har uppdraget att vara oppositionsråd på heltid i Lidköping.
Rasmus Möller (M) har uppdraget att vara oppositionsråd på heltid i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Pekas ut som platschef

SLA/NLT har pratat med halvdussinet olika källor som säger att Rasmus under en stor del av sommaren 2021 agerade som högste ansvarig vid Idas Brygga. Han nyttjade ett övernattningsrum och sov många nätter på anläggningen. En källa beskriver det som att Rasmus Möller antingen var på Sjöterassen eller Idas brygga, men att han alltid fanns tillgänglig för personalen i Karlsborg.

"För mig var han som en ägare. Han hade alltid sista ordet. Var det en fråga som behövde avgöras så gick man till Rasmus. För mig har det alltid varit som att Rasmus äger Idas brygga”, uppger en tidigare anställd.

Rasmus Möller är även den som skött kontakten och affärerna med Lidköpingsföretagaren Thomas Jansson, Janzzons Bygg & inredning, vid beställning av byggjobb samt ett ventilationsaggregat till Idas brygga.

Parterna hamnade i en tvist i tingsrätten om aggregatet. Det ska ha levererats till krogen enligt Thomas Jansson och hans anställde, men enligt Rasmus Möller har han inte sett skymten av det. Idas Brygga med Rasmus Möller som vittne i tingsrätten, vann målet och byggföretagaren ska betala drygt 320 000 kronor till bolaget.

”Betala annars konkurs”

Den person som enligt Thomas Jansson nu i vår kräver honom på beloppet för bolagets räkning är oppositionsrådet Rasmus Möller. Enligt mejluppgifter som NLT fått del av upplyser Möller företagaren om att Idas brygga ska driva ärendet till Kronofogden om Thomas Jansson inte betalar i tid.

”Hej, Vänligen betala 333 580 kr ink ränta till konto senast fredag 22e april. Sedan överlämnas domslutet till kronofogden för indrivning och vi begär bolaget i konkurs.”, skriver Möller till Lidköpingsföretagaren den 20 april i år.

Sammantaget visar granskningen på att Rasmus Möller har haft ett betydande engagemang och inflytande i båda bolagen, men utan att vara formell ägare.

Så här lyder ett av mejlen till Janzzons bygg som är skyldig Idas brygga pengar. Mejlet är skickat från Rasmus Möllers mejladress.
Så här lyder ett av mejlen till Janzzons bygg som är skyldig Idas brygga pengar. Mejlet är skickat från Rasmus Möllers mejladress.

Sjöterrassen

• Den 1 mars 2022 fråntogs bolaget Sjöterrassen AB sitt serveringstillstånd av Mariestads kommun. Beslutet är överklagat till förvaltningsrätten och målet är ännu inte avslutat.

• Åtgärden bottnar i försenade skatteinbetalningar och en dåvarande skuld hos Skatteverket med 681 578 kronor i slutet av 2021.Mariestads kommun konstaterar att det hunnit bli 90 mål hos Kronofogdemyndigheten sedan verksamhetens start oktober 2018 vilket anses vara ett så högt antal att det betraktas som ett systematiskt agerande från Sjöterrassens sida - även innan coronarestriktionerna mot covid-19 infördes.

• Merparten av föreläggandena avskrevs den 21 februari 2022 men kvarstår gör en statlig skuld som den 2 juni var drygt 100 000 kronor och en skuld i enskilda mål på totalt 199 000 kronor från leverantörer.Den största fordringsägaren är Martin och Servera Restauranghandel AB. Nya inkomna betalningskrav som ska delges bolaget uppgår till 51 068 kronor.

• Dåvarande uthyrare Föreningen Karlsholme folkets park drev en process i tingsrätten då man hade betalningsanmärkningar på bolaget. Målet avskrevs 2020 efter en förlikning.

• Bolagets har sagts upp från lokalerna av nuvarande uthyrare Mariestads kommun på grund av en hyresskuld med drygt 200 000 kronor från 2022. Pandemin anges som orsak till betalningssvårigheterna av ägaren Jan Möller.

Idas brygga

• Idas brygga köptes i januari 2020 av Vänerbolagen Holding AB med säte i Lidköping som i sin tur ägs av Jan Möller från Grästorp genom Idas Brygga i Karlsborg AB.

Enligt Jan Möller och Rasmus Möller så har det varit tufft ekonomiskt för restaurangen under pandemin men att restaurangen nu går riktigt bra.

• SLA/NLT:s kartläggning visar att bolaget haft ett 80-tal mål hos Kronofogden sedan april 2020. Den 2 juni 2022 var sex av dessa fortfarande aktiva betalningsföreläggande om drygt 350 000 kronor. Jan Möller uppger att skulderna ska betalas.

Leverantörer av mat och dryck, kommuner, artister, tidigare personal och olika hantverkare finns bland de som tvingat begära föreläggande hos Kronofogden för att få betalt.

• Anhöriga till den avlidna tidigare ägaren till Idas brygga lämnande in en stämning november 2021 mot bolaget i Skaraborgs tingsrätt. Man kräver 1,1 miljoner kronor för utebliven betalning av köpeskillingen.

Jan Möller har via sin advokat bekräftat att hela köpesumman inte betalats, men hävdar i sin tur att det fanns brister i restaurangen och fel i aktierna som framkommit efter köpet. Därför har de ställt motkrav om 1,2 miljoner kronor. Påståenden som helt förnekas av dödsboets advokat.

• Bemanningsföretaget Majola Restaurangkonsult har stämt Idas brygga AB vid Stockholms tingsrätt den 3 februari 2022.

Majola kräver Idas Brygga på 1,8 miljoner kronor för utebliven betalning av inhyrd personal 2021.

Idas brygga bekräftar i sitt svar till tingsrätten en skuld på 1,7 miljoner kronor till bemanningsföretaget, men uppger inte varför skulden inte reglerats. Enligt Jan Möller ska det komma in mer underlag från Idas brygga till tingsrätten. Han anser att inte att skulden är reglerad på rätt sätt från Majolas sida.

• Två varningar gällande lämpligheten att inneha serveringstillstånd har utfärdas mot bolaget av Karlsborgs kommun. Den senaste som kom i december 2021 angav ekonomisk misskötsamhet som orsak.

• Karlsborgs kommun kräver totalt 500 000 kronor i sanktionsavgift av Idas Brygga för att man byggt utan bygglov. Ett bygglov är beviljat i efterhand men sanktionsavgiften kvarstår. Idas Brygga har överklagat avgiften till länsstyrelsen.

Företagare: ”Rasmus lovade flera gånger att han skulle betala”Inblandad politiker skyller svartbygget på pappan

Artikeltaggar

ArbeteKarlsborgRasmus Möller

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.