Hoppa till huvudinnehållet

IFK-stjärnan missade Island – nu flyger han söderut

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Jack Thurin åker till Kanarieöarna med landslaget.
Jack Thurin åker till Kanarieöarna med landslaget. Foto: Erica Augustsson

Jack Thurin reser med landslaget till Kanarieöarna nästa vecka samtidigt som han förbereder sig inför proffsflytten till Portugal.

Han har börjat träna med IFK Skövde igen fram till dess men missade lagets avslutningsresa till Island.

– Jag låg hemma med feber. Det var tråkigt, säger Thurin.

Efter finalförlusten satte spelarna i IFK Skövde punkt på säsongen med en gemensam resa till Island som ordnades av lagets isländske niometersspelare Bjarni Valdimarsson.

Reseledaren Valdimarsson: ”Schemat är hemligt”

IFK Skövdes landslagsspelare Jack Thurin tvingades dock stanna hemma.

– Jag har faktiskt varit hemma med feber men de andra spelarna var där. Det var tråkigt och trist att man inte kunde åka med, säger han.

– De har haft det trevligt. Det var mycket att göra tror jag men de har sett mycket vad jag har fått höra. De är nog nöjda, fortsätter Jack Thurin.

IFK Skövde och Jack Thurin förlorade SM-finalen mot Ystads IF.
IFK Skövde och Jack Thurin förlorade SM-finalen mot Ystads IF. Foto: MATHILDA AHLBERG

Lång säsong

Det blev en lång säsong för Thurin och IFK Skövde som slutade med ett nytt SM-silver. Säsongen tog slut på ett brutalt sätt i den fjärde SM-finalen den 27 maj där Ystads IF vann efter förlängning och shoot out.

Thurin var matchhjälte: ”Hur fan kan de se på hundradelen?”

Efterspelet handlade om Thurins mål i slutsekunden av ordinarie tid. Ett blåvitt segermål som först godkändes av domarna för att i efterhand underkännas i samråd med matchdelegaterna och sekretariatet då de ansåg att tiden var ute.

– Jag har inte riktigt smällt det hela än. Det är verkligen små marginaler. Den här gången var marginalerna på Ystads sida tyvärr. Jag har inte tittat så mycket på matcherna efteråt. Det känns tungt och surt så klart, säger Thurin och resonerar vidare.

– Jag tycker det är konstigt att man inte har målkameror eller videogranskning i svensk handboll 2022. Det handlar om rätt viktiga grejer. Det är vårt jobb och vi lägger ner allt vi kan under en hel säsong. Det är klart man blir förbannad. Det känns helt sjukt. Om det är något som Svenska Handbollförbundet behöver jobba med så är det väl detta.

Jack Thurin är en av fyra spelare som lämnar IFK Skövde. De övriga tre som tackar för sig är Matias Helt Jepsen, Adam Samuelsson och Dan Beck-Hansen.
Jack Thurin är en av fyra spelare som lämnar IFK Skövde. De övriga tre som tackar för sig är Matias Helt Jepsen, Adam Samuelsson och Dan Beck-Hansen. Foto: Erica Augustsson

Proffsliv i Porto

IFK Skövde började träna igen under torsdagen efter finalförlusten mot Ystads IF. IFK kommer att träna fram till midsommar innan spelarna går på ledighet.

Sedan väntar ett nytt äventyr för Thurin som blir proffs i Porto i nordvästra Portugal. Han förbereder flytten som sker mitt i sommaren.

– Vi håller på här hemma och fixar inför flytten. Vi planerar att flytta dit någon gång den 9–10 juli. Då har vi en tid innan träningen drar i gång med FC Porto. Jag och min tjej har gjort klart med ett boende. Vi har fixat det och nu är det bara att ordna med de sista grejerna inför flytten, säger Thurin.

Han är förväntansfull inför proffslivet utomlands.

– Det ska bli spännande. Det var dags för något nytt och det känns bra att få komma till Porto. Det ska bli riktigt roligt, fortsätter Thurin.

Skövde HF:s. Elma Örtemark ska också till Kanarieöarna med landslaget i nästa vecka.
Skövde HF:s. Elma Örtemark ska också till Kanarieöarna med landslaget i nästa vecka. Foto: Anton Gustavsson

Läger med landslaget

Innan dess väntar också en landslagssamling för Thurin. Det är ett träningsläger med inriktning på fys på Playitas på Fuereventura. Lägret är mellan den 14–21 juni och Thurin reser dit med blågult på tisdag i nästa vecka.

Glenn Solberg: "Det kommer att utveckla honom"

Förbundskaptenerna Tomas Axnér och Glenn Solberg och har kallat 15 spelare på dam- respektive herrsidan.

Skövdespelare på landslagsläger: ”En härlig resa”

Skövde HF:s niometersspelare Elma Örtermark är också uttagen och ska också flyga till Kanarieöarna.

Den tidigare Skövde HF-spelaren Fanny Elovson, till vardags i Önnereds HK, är också kallad liksom Skara HF:s Sara Johansson som även hon tidigare har representerat SHF.

Axnér har sin guldfavorit: ”De har en otroligt skarp förstauppställning”

Artikeltaggar

Elma ÖrtemarkHandbollJack Thurin

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.