Hoppa till huvudinnehållet

Stugägare om kaoset: ”Födde lamm under altanen”

Publicerad:
Djuren kommer in i stugägarnas trädgårdar där de äter upp odlingar och bajsar.
Djuren kommer in i stugägarnas trädgårdar där de äter upp odlingar och bajsar. Foto: Privat

Chockade och förskräckta. På några månader har stugägare på Storön fått se sitt sommarparadis förvandlas till ett ovälkommet djurkaos.

– Flera som har fastigheter på ön har hört av sig till styrelsen och berättat att det är dovhjortar och mufflonfår överallt, säger Thomas Johansson, stugägare och ordförande i Storöns samfällighetsförening.

Han beskriver scener som skulle kunna vara direkt hämtade ur George Orwells klassiska roman Djurfarmen där djuren tagit över makten från människan.

– De äter upp stugägarnas odlingar, bajsar i deras trädgårdar och betar ned all växtlighet. Vid ett tillfälle hade ett mufflonfår fött ett lamm under en altan. Inte så trevligt för fastighetsägaren, säger Thomas Johansson.

Han berättar att eländet började helt utan förvarning.

– I februari var djuren plötsligt här och någon hade uppfört utfodringsplatser. De boende är vana att Storön är en lugn plats och trodde aldrig att någon skulle ta hit vilda djur. Folk trodde knappt trodde sina ögon och säger att de aldrig varit med om något liknande.

Thomas Johansson i samfällighetsföreningen berättar om surrealistiska upplevelser på Storön.
Thomas Johansson i samfällighetsföreningen berättar om surrealistiska upplevelser på Storön. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Gillar naturlig fauna

Totalt ingår 53 fastigheter i samfällighetsföreningen och enligt Thomas Johansson, som tidigare varit kommunchef i Mariestad, finns ett stort missnöje bland samtliga stugägare.

– I grunden gillar de djur och tycker att det är trevligt med rådjur, älgar och andra arter som finns naturligt på ön. Men det här är något annat. De boende tänker också på dovhjortarnas och mufflonfårens välbefinnande. Ön är ju alldeles för liten för att de ska trivas.

Vad vill ni ska göras med dem?

– Vi hoppas att länsstyrelsen ser till att de försvinner så fort som möjligt, säger Thomas Johansson.

Tidningen har varit i kontakt med markägaren som inte vill lämna några kommentarer.

Dovhjortar och får invaderar populär ö – misstänks ha tagits dit olagligt
Mufflonfåren på Storön bidrar till att växtligheten försvinner.
Mufflonfåren på Storön bidrar till att växtligheten försvinner. Foto: Privat
Dovhjortar på frammarsch är en syn som folk har tvingats vänja sig vid.
Dovhjortar på frammarsch är en syn som folk har tvingats vänja sig vid. Foto: Privat

Artikeltaggar

Djur och naturDovhjortFårOtterbäcken

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.