Friskolor fyller en viktig funktion

Insändare
PUBLICERAD:
Friskolor fyller en viktig funktion i samhället och många elever väljer oss, skriver de tre skribenterna. Illustrationsbild.
Foto: Roald, Berit
Replik. Den 8 juni skrev flera socialdemokratiska företrädare från barn- och utbildningsnämnden en insändare om våra skolor, Drottning Blankas Gymnasieskola, Praktiska Gymnasiet och NTI Gymnasiet. De är kritiska till utbildningsföretag som AcadeMedia, som vi är en del av, och Socialdemokraterna har gjort frågan om friskolor till sin främsta valfråga.

Vi är inga nykomlingar i Skövde, våra skolor har funnits här sedan 2001, 2005 och 2010. Många elever har aktivt valt och uppskattat våra utbildningar genom åren. När man driver skola förvaltar man ett stort förtroende och vi är både tacksamma och stolta över att få bidra till att elever i Skövde med omnejd har fler utbildningar av god kvalitet att välja mellan. Våra tre skolor ingår förvisso i samma koncern, men har vitt skilda utbildningar, inte minst olika yrkesutbildningar som är väldigt viktiga för Sverige.

Friskolor fyller en viktig funktion i samhället och många elever väljer oss. Fler än 400 000 barn och elever går i dag i fristående förskolor och skolor och antalet har ökat stadigt de senaste 30 åren.

Det finns givetvis saker i dagens skolsystem som behöver utvecklas. Friskolereformen har tre decennier på nacken och vi är inte motståndare till konstruktiva samtal om vad som kan förbättras. Men vi tycker att det är synd att debatten om skolan kommit att reduceras till en ensidig diskussion om friskolor, när det finns så många frågor som förtjänar mer utrymme.

Att vinstfrågan berör kan vi förstå, men en verksamhet som strävar efter långsiktig stabilitet behöver göra överskott. Att gå med förlust vore inte ansvarsfullt gentemot de elever som valt oss. Den största delen av överskottet stannar alltid kvar i verksamheten för att bidra till skolans utveckling, och att ingå i en större koncern ger oss en trygghet som en enskild friskola säkert kan sakna.

Vi ser fram emot att fortsätta att driva våra skolor i Skövde i många år framöver, och ni i barn- och utbildningsnämnden är alltid varmt välkomna att besöka oss. Tillsammans med övriga gymnasieskolor i kommunen erbjuder vi mångfald och valfrihet för elever.

Annika Gustafsson

Rektor Drottning Blankas Gymnasieskola

Birgitta Örtengren Yngve

Rektor Praktiska Gymnasiet

Carina Sahlén

Rektor NTI Gymnasiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.