Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för kändisarkitektens hotellförslag

Publicerad:

Bygglovsnämnden ger klartecken för utbyggnaden av hotell Billingehus. På torsdagens beviljade nämnden bygglov.

Ordförande Gunilla Knutsson Löfvenborg (M) tycker att förslaget är riktigt bra:

– De har verkligen försökt få ihop gammalt och nytt på ett snyggt sätt. De har även sneglat på kyrkan och tagit efter detaljer, till exempel takets utformning. Vi ser verkligen emot denna fina byggnation, konstaterar hon i en kommentar.

Byggnaden har stort kulturhistoriskt värde vilket skyddas i detaljplanen. Enligt beslutet avviker förslaget något från detaljplanen, men anses fortfarande uppfylla varsamhetskravet. Avvikelsen bedöms som liten.

Tackade ja direkt

I maj presenterade de nya ägarna, Lotus Hotel group, detaljerna för hur de villa bygga om Billingehus. Den nya kongressdelen blir för 750 gäster, hotellrum ska renoveras. Ytorna ska bli luftigare och öppnare. Fler entréer, restauranger och barer utlovades då.

Ägare och arkitekter: ”Det är superhäftigt, är en speciell byggnad”

Skövdebördige kändisarkitekten Gert Wingårdhs byrå har stått för den arkitektoniska utformningen. Ett uppdrag som han tackade ja till direkt.

– Jag tackade ja nästan direkt, att få vara med och förvandla hotell Billingehus i min födelsestad. Det ville jag verkligen vara med på, förklarade Wingård för SLA.

Gert Wingårdh.
Gert Wingårdh. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

BillingehusBillingenBygglovsnämndenGunilla Knutsson LöfvenborgSamhälleSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.