Hoppa till huvudinnehållet

Nio av tio tjejer lider av oro och ångest: ”Unga idag mår allt sämre”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Tjejouren Västs enkätundersökning visar att allt fler unga tjejer mår sämre idag.
Tjejouren Västs enkätundersökning visar att allt fler unga tjejer mår sämre idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

91 procent av tjejer upplever stress, oro eller ångest och mer än varannan tjej i åldern 10-12 har haft tankar på att avsluta sitt liv. Det är bara några av de alarmerande resultaten från Tjejjouren Västs senaste undersökning.

– Det är sådant som man inte vågar eller vill tänka men så är fallet tyvärr, säger Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef på Tjejjouren Väst.

Enkätundersökningen, som riktar sig till tjejer och unga kvinnor i åldern 10-25 år, har tidigare fokuserat bara på Västra Götalandsregionen. I år har de dock tagit ett nationellt perspektiv, bland annat för att se pandemins effekter på ungas mående. Därför kan det vara svårt att jämföra med tidigare år men Gabriella tycker ändå att de rapporter som finns pekar åt samma håll.

– Gruppen unga i dag mår allt sämre. Man har inte någon att prata med, man upplever att vuxenvärlden sviker. Och så skolans roll i det hela, skolmiljön är så pass påfrestande i dag. Vi upplever ofta att det viftas bort, det hör till att må lite dåligt när man är ung, speciellt som tjej.

Flera orsaker

Gabriella tror att det finns flera orsaker till att så många unga mår dåligt. Hon nämner till exempel långa väntetider till BUP eller andra vårdinstanser.

– Det ger en känsla av hopplöshet. För en ung människa är det en livstid med en väntetid på sex månader upp till ett år.

Gabriella tar också upp skolan. 42 procent i undersökningen känner sig otrygga där och många tjejer vittnar om kränkningar och sexuella trakasserier.

Konkreta åtgärder

Gabriella Thompson Graflund hoppas på att vuxenvärlden nu ska börja agera och vara närvarande.
Gabriella Thompson Graflund hoppas på att vuxenvärlden nu ska börja agera och vara närvarande. Foto: Kaisa Schedwin

För att komma till rätta med problematiken skulle de från Tjejjouren Västs sida dels vilja se mer resurser till och en översyn av skolan, dels att unga får hjälp när de söker stöd. Men främst efterlyser de närvarande vuxna.

– Allting går hand i hand. Vi ser att vuxnas närvaro är en stor del av det vi behöver åtgärda. Om det finns vuxna som lyssnar och pratar med unga så är vi en liten bit på väg. Alla som har en ung i sin närhet ska fråga hur den personen mår, inte bara en utan flera gånger.

Hela undersökningen kan läsas på www.tjejjourenvast.se

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriPsykisk ohälsaSamhälleSjälvmordVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.