Hoppa till huvudinnehållet

Lek, sång och dans när midsommar ska firas igen: ”Det här har vi längtat efter”

Publicerad:
Midsommarfirande i Boulognerskogen har en lång tradition och brukar locka mycket folk. Foto: Ann-Charlott Welldal Green

Små grodorna, Vi äro musikanter och Prästens lilla kråka. Sju sorters blommor, lekar och kaffe med hembakat. Det finns mycket som hör midsommarfirande till och på fredag är det dags igen. SLA bjuder här på ett urval av vad som erbjuds.

På midsommarafton arrangerar Skövde folkdansgille och studieförbundet Sensus ett traditionellt midsommarfirande i Boulognerskogen. Det kostar ingenting att vara med men besökarna får gärna ta med sig sin egen fikakorg.

Ann-Charlott Welldal Green, ordförande i Skövde folkdansgille, berättar att det känns extra kul att få fira som vanligt igen efter två års pandemiuppehåll.

– Det här har vi längtat efter. Vi har hållit på vartenda år sedan 1961. Det var först pandemin som tvingade oss att ställa in. I år kör vi en lite mindre tappning.

Det kommer förstås bli det vanliga med att klä och resa midsommarstången och dans under ledning av barndansledaren Eva-Lisa Svensson. Däremot blir det ingen folkdansuppvisning.

Fler firanden

Det kommer förstås firas midsommar på fler ställen.

Vid Brobacka utanför Stöpen firas midsommar enligt mångårig tradition. Utöver dans runt midsommarstången kommer man kunna roa sig med fiskdamm, chokladhjul, pilkastning, fika med mera.

På Logården i Odensåker får den som vill gärna ta med blommor för att klä midsommarstången. Det blir sång, musik och klassiska danslekar.

I Tidan firar man på Vallby Sörgården. Utöver dans runt midsommar finns mycket annat att sysselsätta sig med. Barn kan få testa på gamla gårdssysslor, det finns tipspromenad för barn och frågepromenad för vuxna. En mattutställning av Vasastans Vävstuga finns att beskåda och naturligtvis finns också fika.

Vid Simsjöns festplats kan man också fira, dansa runt stången, sjunga och ha kul.

I Värsås, vid idrottsplatsen, arrangerar IFK Värsås ett midsommarfirande.

I fornbyn i Skultorp är det också firande, servering och lotterier.

Artikeltaggar

BoulognerskogenDansFolkdansFritid och livsstilHembygdsgård Logården OdensåkerMidsommarSkövdeSkultorpStöpenTidanTraditionerVärsås

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.