Tung sista dag för Morris i gatuköket – nu rivs stället: ”Känns jobbigt”

Publicerad:
Det rivs överallt i området, näst på tur står Mariesjögrillen som nu läggs ned. ”Det är tungt idag, sista dagen” säger ägaren Morris Ibraham. Foto: Roland Svensson

När Morris Ibraham låste upp dörren till Mariesjögrillen på fredagen var det med sorg i hjärtat. ”Det är sista dagen vi har öppet, nu rivs gatuköket”. Många stammisar och andra gäster var på plats och tackade Morris som drivit gatuköket i snart 18 år.

Den 1 september är det 18 år sedan Morris Ibraham tog över gatuköket Mariesjögrillen. Men nu är det över. På fredagen var det med tunga steg som han åkte dit, låste upp och började sin arbetsdag tillsammans med George Kaldo, den sista just där.

Rivning närmar sig för Mariesjögrillen: ”Ingen från kommunen ringer”

– Vi stänger klockan sex i kväll, sedan har vi en vecka på oss att tömma lokalen, ta med våra inventarier och så, sedan rivs stället. Jag tror faktiskt att det kommer att ske omgående, här i området rivs ju överallt nu, säger Morris när SLA tittar in.

”Känns jobbigt”

Han har älskat att vara företagare och kanske mest av allt trivts med det sociala, alla gästerna, många av dem stammisar, som återkommer ofta. På fredagen var det en strid ström av gäster som inte bara ville äta, de ville också tacka Morris.

– Man lär känna varandra, så är det. Det känns jobbigt att det är över, säger Morris och tar en av gästerna i hand och får en klapp på axeln och ett ”lycka till och hoppas du öppnar någon annanstans” innan gästen lämnar byggnaden.

”Idag har det varit många gäster här, stammisar och andra, som velat tacka för de här åren och som hoppas att jag ska öppna någon annanstans” säger Morris Ibraham.
”Idag har det varit många gäster här, stammisar och andra, som velat tacka för de här åren och som hoppas att jag ska öppna någon annanstans” säger Morris Ibraham. Foto: Roland Svensson
Kommunchef: ”Har försökt att hitta lösningar”

Blir arbetslös

Många har reagerat över att Morris och hans verksamhet inte längre får plats i det nya Mariesjö som växer fram, allt enligt kommunens planer. Han upplever heller inte att han fått den hjälp han hade behövt för att hitta en ny plats för sin verksamhet.

– Nej, ett enda erbjudande har jag fått och det var en tillfällig plats och skulle kosta mig allt för mycket. Sedan inget mer, och allt jag själv föreslagit har fått nej. Så... ja, nu blir jag arbetslös.

Morris känner sig motarbetad av kommunen: ”Jag tvingas stänga gatuköket”
George Kaldo som jobbat i Mariesjögrillen i många år får en hejdå-kram av stammisen Kristoffer Blansch. ”Trist att de måste stänga, de har varit uppskattade i hela området”.
George Kaldo som jobbat i Mariesjögrillen i många år får en hejdå-kram av stammisen Kristoffer Blansch. ”Trist att de måste stänga, de har varit uppskattade i hela området”. Foto: Roland Svensson

Alla gäster som SLA pratar med ger samma bild - att det är oerhört synd att Mariesjögrillen försvinner, att det är trist att Morris tvingas lägga ner och att kommunen borde kunnat hitta en plats där Mariesjögrillen kunde fortsätta med sin verksamhet.

– Jag hoppas verkligen att han kan fortsätta sin verksamhet på annat håll, man måste värna om de genuina företagarna, säger kunden Magnus Chronholm.

Kristoffer Blansch vet att gatuköket har varit väldigt uppskattat i hela området och på frågan om hur mycket han själv varit där på sina luncher, svarar han med ett skratt samtidigt som han klappar sig på magen:

– Alldeles för ofta!

Hoppet lever

Och inte för att Morris vågar tro på det, men just nu finns det ett litet, litet hopp om en ny plats i alla fall - kanske kan gatuköket öppna på annat håll i Skövde?

– Jag vågar inte säga för mycket, men en privatperson har kontaktat Skövde kommun om en tomt och jag väntar på svar nu. Men det är mycket oklart läge, och om det blir ja måste jag ju utvärdera det, vad det kostar att bygga nytt, bygglov och så vidare.

– Vi får se, men å andra sidan måste jag ju ha jobb, pensionen är många år bort.

Magnus Chronholm gillar ”riktiga hamburgare”. ”Den gamla stilen ska det vara, precis som de som serverats här. Det är verkligen tråkigt att Morris måste stänga men jag hoppas att han hittar en ny plats för sin verksamhet”.
Magnus Chronholm gillar ”riktiga hamburgare”. ”Den gamla stilen ska det vara, precis som de som serverats här. Det är verkligen tråkigt att Morris måste stänga men jag hoppas att han hittar en ny plats för sin verksamhet”. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

MariesjöSamhälleSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare