Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetschefen: ”Gör allt vi kan, men svårt att ta höjd för extremvärme”

Publicerad:
”Vi försöker på olika sätt att skydda människor i våra verksamheter, framför allt handlar det om att skapa en dräglig inomhusmiljö för de mest sköra i samhället, äldre på våra äldreboenden och barnen på förskolorna” säger Hans Björkblom, fastighetschef Skövde kommun.
”Vi försöker på olika sätt att skydda människor i våra verksamheter, framför allt handlar det om att skapa en dräglig inomhusmiljö för de mest sköra i samhället, äldre på våra äldreboenden och barnen på förskolorna” säger Hans Björkblom, fastighetschef Skövde kommun. Foto: SLA/Arkiv

Värme och sol kan bli outhärdligt för många och Skövde kommun arbetar för att kunna erbjuda svalka för de mest känsliga. Men det är inte aktuellt att installera klimatanläggningar på alla äldreboenden. ”Det är komplicerat och kostsamt. I stället handlar det mest om att hålla värmen ute, men det är svårt att ta höjd för extremvärme” säger Hans Björkblom, fastighetschef.

Kanske har rekordvärmen som höll Skövde i ett hårt grepp i några dagar släppt taget nu. Ett välkommet regn svalkar, men förmodligen är det bara tillfälligt.

Snart väntar mer värme, även om den verkar vara av mer normal sommarkaraktär och inte drar iväg till över en bit över 30 grader. Men oavsett, sommarvärme kan orsaka stora bekymmer för de mest sköra i samhället. Något Skövde kommun är medveten om.

Skydda de sköra

Kylaggregat ska ge svalka för de gamla på kommunens äldreboenden

– Vi försöker på olika sätt att skydda människor i våra verksamheter, framför allt handlar det om att skapa en dräglig inomhusmiljö för de mest sköra i samhället, äldre på våra äldreboenden och även barnen på förskolorna, säger Hans Björkblom.

Egentligen går det mesta av arbetet ut på att inte släppa in värmen i byggnaderna.

– Vi vill hålla värmen utanför, det är det bästa om vi kan göra det. Det görs med olika former av solavskärmning, exempelvis markiser. Vi har också portabla ac-anläggningar som vi fördelar på de mest utsatta verksamheterna inom vård och omsorg, där vi vet att det brukar vara utmaningar med värmen.

Sommaren 2018 kom en värmebölja som stannade i flera veckor, då var det kämpigt för många på kommunens äldreboenden. Året efter köpte kommunen in ac-anläggningarna. De kommer till användning nu.

Inga klimatanläggningar

Bara nybyggda Ekedal har inbyggd klimatanläggning, att installera det i övriga äldreboenden är inte aktuellt, enligt Björkblom.

Toppmodernt äldreboende ger bättre livskvalitet för de gamla

– Vi har inte diskuterat frågan och vi har inget uppdrag att se över möjligheterna för detta. Det var ett politiskt beslut om klimatanläggning på Ekedal, men att bygga in det i övriga verksamheter är komplicerat.

– Visst, allt är möjligt vid rätt förutsättningar men det kan innebära stora ingrepp, om det ens är möjligt överallt. Sedan spelar ekonomin också in, att kyla byggnader är väldigt kostsamt och det genererar väldigt höga driftskostnader.

Skapa skugga

Förutom på äldreboenden är det också viktigt att det är en bra utomhusmiljö med skugga på förskolor och fritids där barn vistas även sommartid.

– Man ska kunna vara ute utan att bli utsatt för solen. Skugga kan man skapa med segelduk som spänns över delar av gården, en pergola eller kanske med hjälp av befintliga träd. Vi tittar även på byggnadens naturlig skuggning och drar nytta av den.

Äldreomsorgen har klarat värmen med kylaggregat

”Når inte hela vägen”

Inför sommaren har Skövde kommun som rutin att se över hur man ska hantera extra varma dagar inom sina verksamheter.

– Vi har avstämningar med respektive verksamheter och inventerar solskydd och liknande. Vi fördelar då även de portabla ac-anläggningar som vi har.

Hans Björkblom anser att Skövde kommun försöker göra allt man kan för att skydda de mest sköra i de egna verksamheterna.

– Jag tycker nog att vi gör det, men när det blir extremtemperaturer når vi inte hela vägen, det är vi medvetna om. Men det är svårt att ta höjd för extremfallen. Någonstans måste vi också väga kostnad mot nytta.

Artikeltaggar

SamhälleSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.