Hoppa till huvudinnehållet

Miljöpartiets politik kostar

Publicerad:
Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Tommy Pedersen/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Skaraborgs Allehandas politiska linje.

Moderaterna har förklarat krig mot företagens lönsamhet och hushållens plånböcker. Det hävdar bland annat Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund i en debattartikel i Expressen, eftersom M inte är lika entusiastiskt för vindkraft som de gröna (30/6).

Stenevi och Bolund uppvisar här en skamlöshet som hade fått den mest erfarne socialdemokraten att rodna.

Miljöpartiet är sannolikt Sveriges mest kostnadsdrivande parti. Särskilt gällande hushållens plånböcker. Så sent som 2016 drev MP igenom en höjning av energiskatten i energiöverenskommelsen. De tycker fortfarande idag att bensinpriserna är för låga. Det är så viktigt för partiet att bränsle fortsätter vara dyrt att de avgick från Magdalena Anderssons regering efter att en oppositionsbudget gick igenom, då den sänkte kostnaden för just bensin och diesel.

Partiet är även drivande i frågan om reduktionsplikt, både för bil och flyg. Det vill säga att drivmedlet för dessa gradvis ska blandas ut med biodrivmedel. Biodrivmedel är dyrt, och är även det en stor förklaring till att Sveriges priser sticker ut i Europa.

Bolund och Stenevis parti har också kämpat ihärdigt för att lägga ned Sveriges kärnkraft. I och med att Stenevis artikel handlar om just energipriser – att Moderaterna orsakat denna prischock genom att rösta ned vissa vindkraftsprojekt – är denna realitet extra klämmande. Det har nog inte undgått många att energipriserna började att skjuta i höjden redan ett år efter att två kärnkraftsreaktorer stängdes ned i Ringhals.

Därtill ville Miljöpartiet höja en mängd av bidrag. Höjt försörjningsstöd, barnbidrag, bostadsbidrag, garantipension även till de som haft sitt arbetsliv utomlands och även en höjd förtidspension. Detta ska finansieras av höjd entreprenörsskatt och ökad progressivitet på både inkomstskatt och kapitalskatt. Partiet föreslog i fjol också att staten skulle belåna sig till 100 miljarder – per år – för att bekosta sina klimatinvesteringar.

Att det är Moderaterna som förklarat krig mot företagens lönsamhet och hushållens plånböcker är därför helt enkelt inte sant, och det får man förmoda att också Stenevi och Bolund vet. Det välkomnas givetvis om MP insett att hushållens levnadskostnader nu är alldeles för höga, men det är inte förtroendeingivande att de försöker smeta deras misstag på oppositionen. Det ser snarare ut som desperation – vilket förvisso är förståeligt, givet deras digra opinionstrend.

Men artikelns grundtanke – att Sverige behöver mer el, och det snabbt – är givetvis korrekt. Vindkraften kan spela en viss roll i detta, men eftersom den inte är planerbar fungerar den bäst som komplement. För att på riktigt få ned energipriserna på sikt, utan att göra sig beroende av Ryssland, måste vi följa Moderaternas recept och bygga ut kärnkraften. Och det kommer Miljöpartiet inte att stödja.

Alex Vårstrand/SNB

Artikeltaggar

ElLedareMiljöpartietModeraternaSkövde