Unga drabbas av bostadsbristen

Debatt
PUBLICERAD:
Trösklarna in till bostadsmarknaden har blivit allt högre under de senaste åren , enligt skribenterna. Illustrationsbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Höga trösklar in till bostadsmarknaden tvingar många att sätta livet på vänt.

En fjärdedel i åldrarna 28–37 år har övervägt att inte skaffa barn på grund av deras situation på bostadsmarknaden. Kommande regering måste ta bostadsfrågan på allvar om vi ska kunna vända utvecklingen.

Nyligen publicerade Mäklarsamfundet rapporten Käppar i hjulet, som är baserad på en undersökning utförd av Hemnet. Rapporten visar att var femte ungdom har övervägt att tacka nej till jobb på grund av dennes situation bostadsmarknaden. Nästan 40 procent i åldrarna 28–37 har övervägt att flytta från sin nuvarande boendeort av samma anledning och en fjärdedel har övervägt att inte skaffa barn på grund av svårigheter att hitta en bostad som motsvarar deras behov.

Trösklarna in till bostadsmarknaden har blivit allt högre under senaste åren. Tvärtemot vad som ibland antas är det inte främst höga bostadspriser som hindrar unga från att skaffa en bostad. Enligt beräkningar från Analysföretaget Evidens, som Mäklarsamfundet presenterade 2021, är det främst de hårda kreditrestriktionerna som sätter käppar i hjulet för våra bostadsdrömmar.

Hårda kreditrestriktioner i kombination med höga flyttskatter och avsaknad av startlån och skattebefriat bosparkonto hindrar unga från att arbeta och bilda familj. Ska unga vuxna få rimliga chanser att förverkliga sina livsdrömmar måste kommande regering lägga fram de reformer som krävs för att fler ska kunna flytta till en bostad som uppfyller deras behov.

Bostadsmarknaden berör alla människor som bor i Sverige. Kan inte unga flytta hemifrån, eller arbetslösa tacka ja till det jobb som de har kompetens för, skadas både samhällsekonomin och möjligheten att förverkliga drömmar. För den som vill studera. För den som inte vill att sina barn ska bo trångt. För den som drömmer om livet på landet, eller pulsen i staden. Ska livsdrömmar kunna förverkligas måste det vara enkelt och tryggt att flytta.

Ska bostadsmarknaden vara hållbar, måste den bli mer inkluderande. Ska unga vuxna kunna förverkliga både livsdrömmar och bostadsdrömmar måste bostadspolitiken därför prioriteras av kommande regering. Annars kommer unga vuxna fortsatt tvingas sätta livets stora händelser på vänt.

Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet

André Nilsson, bostadspolitisk expert Mäklarsamfundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.