Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebor befinner sig mitt i pilotstrejken: ”Man var lite orolig”

Publicerad:
Fyra Skövdetjejer är i Rhodos mitt under SAS piloternas strejk. FOTO: Privat.
Fyra Skövdetjejer är i Rhodos mitt under SAS piloternas strejk. FOTO: Privat.

En härlig semester på Rhodos kan snabbt bli krånglig. Det fick fyra Skövdetjejer erfara när flygbolaget SAS piloter gick ut i strejk under måndagen. Trots osäkerheten kring inställda flyg så är de fyra tjejerna lugna när de berättar att de ännu inte påverkats nämnvärt.

Det är via ett telefonsamtal från soliga Grekland som Natalie Wästefors och Andrea Niva från Skövde HF förklarar att de ännu inte vet hur de kommer att komma hem från den härliga utlandsvistelsen. De är på resa i semesterparadiset Rhodos tillsammans med Elma Örtemark från samma lag och Ebba Kindbom från Skultorps IF.

Det är varmt, solen skiner och tjejerna skrattar när de berättar att de njuter lite extra av det varma vädret då de får höra att de regnat en del hemma i Skövde. De har nämligen varit oroliga att de inte ens skulle komma iväg på sin resa på grund av piloternas strejk.

– Vi åkte det flyget som vi skulle och allting men det var först väldigt ovisst ifall vi skulle kunna åka med det, säger Natalie Wästefors.

Hon berättar att de helt enkelt fick chansa, åka till Landvetters flygplats och hoppas på att piloterna inte skulle börja strejka innan deras avgång.

– Det är ju klart att man var lite orolig att det inte skulle gå något plan, säger Natalie Wästefors.

Tjejernas flyg avgick dock som planerat på söndagen utan problem och om bara några dagar är det dags att återigen åka hem.

– Vi har haft det jättebra. Verkligen varmt och skönt, säger Natalie och skrattar.

Från vänster, Andrea Niva och Ebba Kindbom som njuter av den veckolånga resan.
Från vänster, Andrea Niva och Ebba Kindbom som njuter av den veckolånga resan.

Oviss hemresa

Nu har förutsättningarna dock förändrats eftersom ingen vet hur länge piloterna kommer att fortsätta sin strejk. Än så länge är flygresan hem fortfarande planerad till söndag och Andrea Niva, som har kontakt med resebolaget som de använt sig av, har inte hört något annat.

– Resebolaget har skickat att de inte hade några nya besked men att de skulle återkomma med uppdateringar.

– Vi vet fortfarande inte. Vi tror ju att vi kommer hem men vi får se. Sedan ska vi väl inte klaga för vi är ju ändå på semester, säger hon med ett skratt.

Trots att mycket fortfarande är osäkert kring hemresan så är varken Andrea eller Natalie oroliga.

– Det är klart att man har ju saker hemma som väntar såsom jobb och sådär så lite stressad har man ju varit, men vi känner väl att det löser sig, säger Natalie.

– Vi brukar väl inte stressa upp oss så mycket i onödan. Vi har tagit det lugnt och tänkt att vi kommer hem förr eller senare.

Vädret har varit toppen, berättar tjejerna som är glada att de kom iväg trots den stundande strejken.
Vädret har varit toppen, berättar tjejerna som är glada att de kom iväg trots den stundande strejken.

Fakta: Det här har hänt

November år 2021 - Förhandlingarna mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning inleds.

Slutet på Mars år 2022 - Piloternas gamla kollektivavtal löper ut. Parterna har ännu inte nått en uppgörelse.

9 juni år 2022 - Pilotfacken lämnar in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet.

13 juni år 2022 - Medling påbörjas mellan pilotfacken och flygbolaget SAS.

29 juni år 2022 - Piloterna börjar varna om strejk eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal. Svensk pilotförening menar att det främst handlar om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som blev av med sina jobb under pandemin.

Helgen den andra till tredje juli år 2022 - SAS och piloternas fackförbund håller förhandlingar.

Måndagen den fjärde juli år 2022 - SAS vd Anko van der Werff meddelar att flygbolaget och piloternas fackförbund inte kommit överens och att piloterna därför tas ut i strejk omedelbart.

Fredagen den åttonde juli år 2022 - Ett par piloter flyger till Grekland med tomma plan trots strejken för att hämta upp 3000 strandade resenärer.

Källa: TT

Artikeltaggar

Elma ÖrtemarkNatalie WästeforsNyheterSASSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.