Hoppa till huvudinnehållet

Så taggad på att spela i ”sitt” Töreboda – bryter med gamla hemstaden

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Martin Westerstrand, sångare i rockbandet Lillasyster har Töreboda rock city intatuerat på sina händer. Kopplingen till Töreboda är stark och nu flyttar den tidigare Göteborgaren hit.
Martin Westerstrand, sångare i rockbandet Lillasyster har Töreboda rock city intatuerat på sina händer. Kopplingen till Töreboda är stark och nu flyttar den tidigare Göteborgaren hit. Foto: Anna Fröjd

Festivalen är riktigt nära nu. En av dem som ska spela har Töreboda i sitt hjärta och tatuerat på sina fingrar. Martin Westerstrand har alltid älskat orten och gör nu slag i flytten han pratat om tidigare.

– Jag säljer min lägenhet i Göteborg och ska flytta hit nu, säger sångaren i bandet Lillasyster.

Efternamnet klingar Töreboda.

– Mormor och morfar hade klockfabriken, säger Martin Westerstrand.

Hans mamma är uppvuxen i orten som vid sidan av släktens företag även tagit plats på kartan tack vare festivalen.

– När jag väl började spela musik blev en av mina drömmar att vara med på Törebodafestivalen, säger sångaren som 1995 startade bandet Lok.

Efter att det lades ner sjöng han i Rallypack som utvecklades till att bli bandet Lillasyster. Via bland annat medverkan i Melodifestivalen nått har bandet en bred publik.

– 2018 var med med Lillasyster med på festivalen. Då var jag inlagd i Göteborg men jag smet därifrån. Bara för att vara med på spelningen. Nästa morgon var jag tillbaka i sjukhussängen, säger Martin Westerstrand.

Töreboda rock city

MT har stämt träff med honom i blivande hemstaden. Stället han valt för intervjun är tatueringsstudion som hans vän Linda Andersson driver.

– Det var här jag tatuerade Töreboda, säger han och visar upp fingrarna.

I tatuerarstolen hos Linda Andersson i Töreboda har Martin Westerstrand suttit många gånger.
I tatuerarstolen hos Linda Andersson i Töreboda har Martin Westerstrand suttit många gånger. Foto: Anna Fröjd

Uttrycket Töreboda rock city började han och Lindas sambo Albin Nyman, som Martin gjort en del spelningar med, använda för några år sedan. Orten rockar. Det är därför han dras dit.

– Här skäms de inte. De är en liten stad men bara för det gör de ingen liten festival, tvärtom.

Flyttar helt

I september 2020 skrev Martin Westerstrand sig i Töreboda. Men det är först nu han bryter helt med Göteborg.

– Jag har bott i stan i hela mitt liv. De senaste 17 åren på Avenyn, säger sångaren vars lägenhet kom ut till försäljning för några veckor sedan.

Med bandet Lillasyster har sångaren Martin Westerstrand gjort stora framgångar. I år gick de och sångerskan Anna Bergendahl vidare till Andra chansen efter Melodifestivalens fjärde deltävling.
Med bandet Lillasyster har sångaren Martin Westerstrand gjort stora framgångar. I år gick de och sångerskan Anna Bergendahl vidare till Andra chansen efter Melodifestivalens fjärde deltävling. Foto: Jessica Gow /TT

Nya hemmet blir i Halna, strax utanför Töreboda.

– Mormor och morfar hade det som sommarställe och jag var där mycket som barn, och redan före jag född var jag där ofta, säger Martin och skrattar.

– Min mamma och hennes tre syskon hade den senare och sedan ärvde jag den.

”Ska vara extrabra”

Det Martin uppskattar mest med området är naturen.

– Jag vill vara ute i skogen. Jag är 48 år nu, jag är gubbe.

Han säger orden med välmening och berättar hur han omfamnar sin egen gubbe. Med tanke på flytten har känslorna kring spelningen på det som ska bli hemmaplan blivit starka.

– Det är både på gott och ont att spela här. Då måste det vara extrabra.

Varför då?

– Det är ju många av de som jag har och ska träffa på Ica som kommer vara i publiken.

– Men vi ska allt visa var skåpet ska stå, säger Martin med eftertryck.

Artikeltaggar

GöteborgHalnaLillasysterMartin WesterstrandMusikTörebodaTörebodafestivalen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.