Hoppa till huvudinnehållet

Cykelfesten tillbaka i full skala: ”Ska göra en fantastisk tävling”

Publicerad:
Under måndag förmiddag invigdes U6 Cycle Tour när de yngsta klasserna cyklade sin prolog.
Under måndag förmiddag invigdes U6 Cycle Tour när de yngsta klasserna cyklade sin prolog. Foto: Erica Augustsson

I veckan arrangeras den klassiska cykeltävlingen U6 Cycle Tour i och runt Tidaholm. 367 anmälda cyklister från bland annat Storbritannien, Nederländerna och Norge tävlar sex dagar i rad i olika etapper.

Ända sedan slutet av 1970-talet har det arrangerats cykeltävling i form av U6 Cycle Tour i Tidaholm. Förra året var tävlingen tillbaka efter ett års uppehåll på grund av Coronapandemin, men då under kontrollerade och reducerade former.

– Norge var ju helt stängt så vi hade inga norska cyklister. Vi hade begränsat antal deltagare på tävlingar, så det blev ju begränsat på det sättet, berättar tävlingsledare Thomas Rehn.

Sarah Larsson, Team LeWa Sport vann första etappen i F10-12.
Sarah Larsson, Team LeWa Sport vann första etappen i F10-12. Foto: Erica Augustsson

Även om det inte finns några inreseförbud på grund av pandemin längre så är antalet deltagare mindre än vad det var fram till och med 2019. Deltagarantalet har tidigare legat på en nivå som är ungefär dubbelt så hög som i år, men det är enligt Thomas Rehn inget märkligt.

– Som sagt vi har haft två år med pandemi och det har ju förändrats en del i samhället. Det har även slagit på cykelsporten tyvärr, menar Rehn.

Cyklisterna gav allt från början i linjeloppen som för de yngsta var 1 km långt.
Cyklisterna gav allt från början i linjeloppen som för de yngsta var 1 km långt. Foto: Erica Augustsson

Något tävlingsledaren ser som positivt trots minskningen i antal deltagare är det faktum att den är ungefär lika stor i samtliga klasser. Det vittnar om att det snarare har att göra med att folk inte riktigt hittat tillbaka till tävlingar efter pandemin än något annat. Det är något som vi även sett inom sporter som handboll och fotboll och dess ungdomscuper.

– Det som är väldigt positivt är att minskningen är överlag lika i alla klasser, oavsett ålder och kön. Det är inte så att det är katastrof på ett ställe och bra på ett annat. Så ser det ut överallt tyvärr, konstaterar Rehn.

– Vi får repa mod och kämpa på och göra en fantastisk tävling för de som är här, fortsätter Rehn.

På prispallen firas de tre bäst placerade efter varje etapp.
På prispallen firas de tre bäst placerade efter varje etapp. Foto: Erica Augustsson

För att arrangera en så bra tävling som möjligt krävs mycket, och Thomas Rehn har en hel stab bakom sig som hjälper till med att skapa de bästa förutsättningarna som möjligt. Det är något som är livsviktigt enligt Rehn.

– Jag har en fantastisk organisation med ett antal huvudledare som är helt fantastiska, berättar Rehn och menar att utan deras driv och ideella arbete hade det inte varit möjligt att arrangera en så stor tävling.

U6 Cycle Tour

Den 45:e upplagan av U6 Cycle Tour i Tidaholm körs i år enligt följande:

11 juli: Tempolopp, prolog.

12 juli: Linjelopp.

13 juli: Linjelopp.

14 juli: Linjelopp.

15 juli: GP-lopp.

16 juli: Tempolopp.

Etapploppet på landsväg avgörs över sex dagar med över 350 deltagande cyklister, från knattarna i "coming bikers" till eliten.

Artikeltaggar

CyklingU6 Cycle Tour

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.