Hoppa till huvudinnehållet

Hon hjälper resenärerna under strejken: ”Det är väldigt tråkigt”

Publicerad:
Reporter Clara Fors Wisbyse
Clara Fors Wisbyse
clara.forswisbyse@sla.se
Många har varit inne på Tickets kontor i Skövde för att få hjälp med sina flygbiljetter via SAS.
Många har varit inne på Tickets kontor i Skövde för att få hjälp med sina flygbiljetter via SAS. Foto: Clara Fors Wisbyse

Inne på resebyrån Ticket i Skövde har resesäljaren Annelie Pettersson fullt upp. Hon har precis tagit hand om ett flertal resenärer som tålmodigt väntat i de röda sofforna. En del vill boka framtida resor, men de flesta vill ha hjälp och råd kring vad som händer med just deras flygbiljetter när SAS piloterna strejkar.

– Vi försöker ju att inte boka någonting med SAS just nu, säger Annelie till en man som är orolig för sin resa i slutet av veckan till Rhodos.

Flera gånger per dag den senaste tiden har hon haft kunder inne på kontoret vars resor har blivit påverkade. I slutet av förra veckan gick inga av Tickets planerade charterresor iväg från Landvetter till Rhodos, men trots det kan hon inte lugna mannen kring vad som kommer att hända med just hans resa - Hon vet helt enkelt inte än.

SAS-strejken är bara en av alla de svårigheter som resebyrån ställts inför på väldigt kort tid. Pandemi, passkaos och långa köer på flygplatser, är flera andra.

– SAS strejkar, och det är som det är. Det är ju väldigt tråkigt eftersom man inte hade önskat det mitt i sommaren, säger Anneli.

– Nu ville man ju verkligen att kunderna skulle få åka efter pandemin. Branschen har ju väntat på att få boka resor igen efter att ha gått back och återbetalat. Att det blir såhär nu är ju så ledsamt.

Högt arbetstempo

Enligt Anneli har de fullt upp på Ticket. Semestertider, ökat tryck på bokningar och inställda flyg hos andra flygbolag på grund av personalbrist gör att de har mycket att göra. Trots det hjälper hon med ett leende kunderna som letat sig in på kontoret.

Många förhoppningar grusas och Anneli berättar att det är svårt att hitta lösningar mitt i sommaren till de vars flyg ställts in men ändå vill ut och resa. Mycket är fullbokat, men sedan är inte heller alla flyg med SAS påverkade och det gör det hela lite extra krångligt. Vissa flyg lyfter och andra gör det helt enkelt inte.

– Våra arrangörer som vi bokar med har väldigt mycket flygresor med SAS, men vissa har också lite. Det är det att man inte heller vet om strejken tar slut imorgon eller om den fortsätter, säger Anneli.

Resebyrån Ticket har tillsatt en egen grupp som svarar på frågor om strejken via telefon.
Resebyrån Ticket har tillsatt en egen grupp som svarar på frågor om strejken via telefon. Foto: Clara Fors Wisbyse

Den dåliga framförhållningen skapar ett dilemma när kunderna får sms med information om sin resa dagen innan avgång. En del kan redan vara på väg till flygplatsen när de får veta att flyget är inställt. Andra kan få sin returresa avbokad och befinner sig då långt hemifrån utan en flygresa tillbaka.

– De får ju sina pengar tillbaka då såklart när det är inställt. Har man en paketresa med charter så tar arrangören hand om dem och man kommer hem till slut, men det kan ju ta en dag extra eller så, säger Anneli.

Många frågor

Hon berättar att de även har kunder som bara köper flygresor utan tillhörande hotell, och för de får strejken lite större påverkan.

– De kan självklart också ansöka om pengarna tillbaka eller att vi försöker boka om dem. Har man köpt rena flygbiljetter så får man ordna boende själv, fortsätter hon.

Ticket själva har upprättat en grupp som endast svarar på telefonsamtal med frågor kring strejken. Det gör att Anneli slipper en del samtal till kontoret i Skövde, men funderingarna bland de röda sofforna i resebyråns kontor är ändå många. Trots det håller resesäljaren modet uppe.

– Här i Skövde har vi kanske inte så många som sitter fast utan de flesta har vi nog kunnat boka om och få hem och så vidare, säger hon.

– Samtidigt är det ju så roligt eftersom det är många som vill boka nya resor. Det är ju roligt att folk vill resa igen. Det får man ju inte glömma bort efter de här åren.

Enligt Anneli Pettersson är det bästa att sitta lugnt i båten och vänta.
Enligt Anneli Pettersson är det bästa att sitta lugnt i båten och vänta. Foto: Clara Fors Wisbyse

Annelis bästa tips under SAS strejken:

1. Sitt lugnt i båten. Vänta och se vad som händer. Det finns egentligen inte så mycket mer man kan göra.

2. Har du bokat en reguljär resa med SAS den närmaste tiden så kan du boka om och skjuta fram den.

Artikeltaggar

EkonomiResorSASSkövdeTicket

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.